Így védekeznek az aszály ellen a Beregben
Így védekeznek az aszály ellen a Beregben

Mivel egyre nagyobb problémát jelentenek az aszályok, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, a WWF Magyarországgal együttműködve a Tiszán levonuló árhullámból vizet vezet ki a Beregi tározó kapuján át. A csatornákban, mélyebb területeken betárazott víz segíti a felkészülést a szárazabb időszakokra, hiszen azt ki lehet majd vezetni a száradásnak induló területekre, ebből pedig a természetes élőhelyek és a gazdálkodók is profitálnak.

A klímaváltozás következtében folyóink vízkészlete és a talajvizek szintje egyre jobban csökken, különösen az Alföld szárad erőteljesen. A 2022-es történelmi aszály ízelítőt adott abból, hogy mire kell felkészülni. Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy a vízgazdálkodás ellensúlyozni tudja a szélsőségek fokozódását. A vizek többleteiből, az árvízből, a belvízből minél többet el kell raktározni a talajban, a hullámtereken, a csatornákban és a víztározókban, hogy ezáltal fel lehessen készülni a szárazabb időszakokra.

A WWF Magyarország a Tisza hazai vízgyűjtőjén több éve dolgozik azon, hogy ez a szemlélet teret nyerhessen, ezáltal pedig megvalósuljon a vizek megtartása a vízgazdálkodásban, valamint a tájhasználatban. A program egyik mintaterülete a Bereg, mely alkalmas jelentős mennyiségű víz befogadására. Ennek keretében 2024. február 13-án és 14-én a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (FETIVIZIG) a Tiszán levonuló árhullámból, a saját kezelésében lévő Beregi tározó tájgazdálkodási beeresztő műtárgyán keresztül vizet engedett a tározó vízrendszerébe. A cél az volt, hogy a csatornák egy részét feltöltsék vízzel.

Kajner Péter, a WWF Magyarország Élő Folyók programjának szakértője úgy véli, hogy ezzel az alkalommal egy közel 7 kilométeres csatornaszakaszt, illetve a kapcsolódó mély területeket mintegy félmillió köbméternyi vízzel tudták feltölteni. Arra számítanak, hogy a vízbeeresztés javítja a csatornák közelében elhelyezkedő élőhelyek állapotát, illetve kedvező hatása lehet a gazdálkodásra is. A próbaüzem kiemelt célja, hogy a jövőben minél rendszeresebben kerülhessen sor ilyen vízkieresztésre a Tiszából, és ezzel ellensúlyozni lehessen a beregi táj száradását.

A WWF Magyarország jelenleg helyi gazdálkodókkal egyeztet annak érdekében, hogy minél több területen lehessen megtartani a vizet, és a gazdálkodók felhasználják azokat az agrártámogatásokat, amelyek elérhetők ilyen célokra. Ez a mostani próbaüzem egy újabb lépés az ésszerűbb vízgazdálkodás és területhasználat irányába, melynek a természet és a földművesek, erdőgazdálkodók is láthatják a hasznait.

Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón a szervezők egy teljes napot szenteltek a programból a vízgazdálkodással kapcsolatos kérdéseknek, problémáknak. A rendezvényen számos konferenciát és kerekasztal-beszélgetést tartottak a szélsőséges és változékony időjárásról, valamint a globális felmelegedésről is.

Forrás: WWF Magyarország
Kiemelt kép: Kajner Péter / WWF Magyarország

search icon