Átfogó felmérés vizsgálta, mit tudunk a csapvízről
Átfogó felmérés vizsgálta, mit tudunk a csapvízről

Egy hazai kommunális szolgáltató nemrég lezárult, nem reprezentatív, 1226 fő részvételével készült online felméréséből kiderült, hogy a magyarok biztonságosnak tartják és szívesen is isszák a csapvizet.

Július végén Csak a csapvíz! címmel online, anonim, pár perc alatt kitölthető kérdőívet adott közre a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. A vállalat a magyarok vízfogyasztási szokásainak és csapvízzel kapcsolatos vélekedéseinek feltérképezése mellett arra is kíváncsi volt, mennyit tudnak a vízművek munkájáról, illetve a magánkutak használatáról.

Kiderült, hogy a kérdőív kitöltői alapvetően bíznak a csapvízben: 88 százalékuk tudta, hogy a csapvizet a palackozott víznél sokkal több ellenőrzésnek vetik alá, a válaszadók 90 százaléka pedig azzal is tisztában volt, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ nagyobb mennyiségű, hosszabb ideig tartó fogyasztásra inkább a csapvizet javasolja.

A felmérés rámutatott, hogy a csapvizet fogyasztók közel 80 százaléka nem használ beépített vízszűrőt vagy vízszűrő kancsót. Akik mégis használnak ilyesmit, azok szerint a vízszűrőnek köszönhetően finomabb és tisztább lesz a csapvíz.

Azt már sokkal kevesebben tudják– a kérdőív kitöltőinek alig több mint harmada –, hogy a túl magas ásványianyag-tartalmú ásványvizek tartós fogyasztása hosszú távon egészségkárosodást is okozhat.

A vízközmű-társaság feladatait illető kérdések között a legérdekesebb az egyes vízbázisokból való kitermelés fenntarthatóságára vonatkozott, a válaszok pedig azt mutatták: a kitöltők csaknem fele (43 százalék) tud arról, hogy a háromféle ivóvíz-kitermelési mód közül (parti szűrésű vizekből, felszíni vízbázisokból vagy karsztvizekből) a harmadik, a karsztvizek felhasználása a leginkább fenntartható és környezetbarát megoldás.

A kúthasználattal kapcsolatban néhány kimondottan meglepő válasz is született. Bár a válaszadók túlnyomó többsége (82 százalék) szerint a kutak vizét kizárólag locsolásra, WC-öblítésre, mosásra, esetleg tisztálkodásra szabad használni, mégis aggasztó, hogy a kitöltők 12 százaléka szomjoltásra és főzésre is alkalmasnak tartja a kutak vizét, ami egyértelmű tévhit.

A kitöltőknek csak alig több mint fele van tisztában a magánkutak létesítéséhez szükséges engedélyezési folyamattal, de a válaszadók zöme (95 százalék) tudja, hogy magánkutak fúrását csak szakember végezheti.

(Forrás: elobolygonk.hu Kép: pexels.com)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon