Átlátszó napelem mentheti meg a kertészeteket?
Átlátszó napelem mentheti meg a kertészeteket?

Az átlátszó napelem jelentheti az üvegházak energiaellátásának jövőjét. A hasonló fejlesztésekre nagy szükség van, az üvegházak fűtését ugyanis az energiaválság miatt egyre kevesebb kertészet tudja megfizetni Európában.

Egy londoni, nanotechnológiák kutatásával foglalkozó vállalat, a NextGen Nano megalkotta azt az átlátszó, organikus fotovoltaikus napelemet, amellyel úgy állítható elő villamos energia az üvegházak tetején, hogy közben a panel nem befolyásolja a növények fényellátottságát és fejlődését.

Az új fejlesztésű napelem rugalmas, tartós és környezetbarát biopolimerekből készül.

A technológia célja, hogy felváltsa a hagyományos, törékeny és nehézfémeket tartalmazó napelemeket, és fenntartható módon járuljon hozzá az üvegházak energiaellátottságához.

A technológiai újítás több szempontból is előnyös lehet a kertészetek számára. A napból érkező fény spektrumának szabályozásával manipulálható a klorofilltartalom a növényekben, ezzel optimalizálva a fejlődésüket, miközben villamos energiát termelnek, amivel az üvegházban termesztéshez szükséges megvilágítást biztosítják.

Bár a fejlesztés iránt már a magyar vállalkozások is érdeklődnek, az áttetsző napelemek használatára azonban még várni kell, mivel a projekt egyelőre kísérleti fázisban van.

(Forrás: magyarnemzet.hu Kép: pexels.com)

search icon