Autómegosztással jelentősen csökkenthető a szén-dioxid kibocsátás
Autómegosztással jelentősen csökkenthető a szén-dioxid kibocsátás

100 négyzetkilométernyi szolgáltatási terület, közel 20 millió megtett kilométer, több mint 3 000 tonna megtakarított széndioxid kibocsátás. 6 éve tanulta meg Magyarország a közösségi autózás fogalmát, és a 2016-os elindulása óta is a GreenGo maradt az egyetlen teljesen elektromos flottát üzemeltető szolgáltató a fővárosban.

A szolgáltatás elindulása óta megtízszerezte az autóparkját és megsokszorozta felhasználói számát az azóta is töretlen népszerűségnek örvendő szolgáltató. Éppen 6 évvel ezelőtt, 2016 novemberében lehetett először telefonos applikáció segítségével lefoglalni az akkor még csak alig 45 autóból álló gépjárműpark első autóit.

A technikai modell pedig hamar annyira sikeressé vált, hogy a vállalat folyamatos növekedése során azóta nem csak, hogy megtízszerezte az autóparkját, de számos más piaci szereplő is hasonló működési modellel lépett be utána a fővárosi közlekedési piacra. Bár a legtöbben rövidebb távokra használják a szolgáltatást, a 24 órás napidíj bevezetése óta egyre nő a hosszabb távú bérlések száma is.

Számos érdekes adat áll a rendelkezésünkre az autók használata kapcsán, ilyen például, hogy a leghosszabb megtett út egy bérlés alatt 987 km volt, ami nagyjából annyi, mintha valaki a Budapest-Miskolc-Debrecen-Szeged-Pécs-Budapest túrát tette volna meg.

– írja cikkében az Autószektor.

Nem csak a greengózók által igénybe vehető szolgáltatási terület növekedett exponenciálisan az évek során, de a felhasználók száma is a hússzorosára nőtt. Az első teljes működési évet alapul véve, tehát 2017-ről 2022-re a greengózók száma legnagyobb mértékben a 18-22 éves korosztályban ugrott meg: idén (október végéig) harmincszor több felhasználó ült a kormánykerék mögé, mint 2017-ben. A 23-27 év közöttiek körében több mint 10szeres növekedés volt megfigyelhető, de a 70 felettiek száma is ötször több lett a 2017-es adathoz képest.

A GreenGonál a felhasználók több mint 3 000 tonna extra szén-dioxidtól mentesítették Budapest levegőjét, ráadásul a vállalat az elektromos járművek mellett más aktivitásokkal is védi a környezetünket, a városi közlekedés által okozott szén-dioxid-kibocsátás ellentételezése érdekében hirdette meg például 2021-ben a Gurulj a Fákért! támogató programot, amelynek keretében eddig már közel 6 000 fát ültettek a 10 millió Fa csapatával.

(forrás: autoszektor.hu)

search icon