Az a fránya macskajaj

Az a fránya macskajaj
Az a fránya macskajaj

Aki ivott már életében a kelleténél több alkoholt, az minden bizonnyal megtapasztalta az utána következő kellemetlen állapotot is, a macskajajt.  

A családi és baráti összejövetelek alkalmával általában az alkoholos italok is helyet kapnak a terített asztalon, így az ünnepek alatt sokszor azok is többet isznak a kelleténél, akiknek egyébként a hétköznapokban nem szokásuk poharat ragadni. A vidám estének pedig sokszor másnap bizony megvan a böjtje.

De miért pont macskajaj?

A „Katzenjammer” kifejezést a 19. század elején kezdték el a másnaposságra használni a heidelbergi akadémiai körökben. A „die Katze” macskát jelent, a „der Jammer” pedig jajgatást, siránkozást, nyomorúságot. Eredetileg pedig valóban a macskák nyávogását nevezték így.

Mi okozza a pokoli tüneteket?

Több tényező is felelős a másnaposság borzalmaiért. A máj alkohol-dehidrogenáz nevű enzimje az alkoholt toxikus vegyületté, acetaldehiddé alakítja át, ami a májat és az agyat is károsítja. Pusztító hatását akkor érezzük, amikor már az alkohol lebomlott a szervezetünkben.

A máj ilyenkor nem képes elég glükózt sem termelni, így a sejtek alacsony glükózszintje fáradtságot, gyengeséget eredményez.

A másnaposság kínzó tünetekkel jár.
Fotó: Canva

Az alkohol vízhajtó hatásának köszönhető dehidratáltság – pláne akkor, ha hasmenéssel, hányással is párosul – fejfájást okoz, és felborítja a szervezet elektrolit-háztartását is. A szervezet bioritmusa is felborul, felszínes és rövidebb lesz alvás, a kialvatlanság miatt pedig még nyomorúságosabb lehet az állapot.

Az alkohol közvetlenül irritálja a gyomrot és a beleket, egyfajta gyulladást hozva létre bennük. Fokozza a gyomor-, az epe- és a hasnyálmirigy-szekréciót, ami hányingert, hányást okozhat.

A másnaposság tulajdonképpen egyfajta elvonási tünet, ami a szimpatikus idegrendszer túlműködését okozza. Ezért tapasztalható remegés, heves szívverés, verejtékezés és nyugtalanság.

A sötét színű alkoholok – a whiskey, a rum, a brandy, a vörösbor – erősebb másnaposságot okozhatnak, ami a bennük található enyhén mérgező „congerer” molekuláknak köszönhető. Ez a molekula megtalálható a tequilában és a pálinkában is.

Hogyan előzhető meg?

Természetesen nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy alkoholt mindig csak mértékkel fogyasszunk, így többek között a másnaposság is elkerülhető. Ezenkívül ne igyunk soha üres gyomorra, fogyasszunk világos színű italokat (pl. vodkát), soha ne keverjük a különböző italfajtákat, két pohár között hagyjunk elegendő időt szervezetünknek az alkohol lebontására, valamint mindenképpen igyunk közben elegendő vizet is!

Másnaposság ellen

Ha mégis megtörtént a baj, kínjainkon néhány bevett praktikával valamelyest enyhíthetünk, végső és tökéletes gyógyulást azonban csak az idő hoz majd.

Vannak, akik az aszpirin–kávé–„gyógysör” mesterhármas egyikére (vagy kombójára) esküsznek, ám az igazság az, hogy az aszpirin – bár jó lehet a fejfájás ellen – az amúgy is irritált gyomrot csak tovább bánthatja, hasonlóképpen a kávéhoz, amely ráadásul fokozza a dehidratáltságot is. A „kutyaharapást szőrével” pedig akár fordítva is elsülhet, és sokkal jobban megnyújthatja a szenvedéseinket.

Másnaposság esetén fogyasszunk izotóniás italt!
Fotó: Canva

A legjobb, ha valamilyen izotóniás folyadékkal enyhítjük a vízhiányunkat, ezzel helyreállítva a szervezet elektrolit-háztartását is. Fogyaszthatunk teát is mézzel, ugyanis a mézben található fruktóz segíti az alkohol feldolgozását, ha pedig mentát vagy gyömbért is tartalmaz a teánk, a gyomrunkkal is jót tehetünk.

Mindenképpen együnk valami könnyű fogást, legjobbak a káliumtartalmú ételek (pl. a banán, a zöldséges húsleves), amelyek segítenek visszaállítani az alkohol okozta káliumveszteséget. Ezenkívül jót tehet még egy laza séta a friss levegőn, egy kellemes tusolás, illetve természetesen a pihenés is.  

A kiegyensúlyozott, fenntartható étkezés nagyon fontos mind a saját egészségünk, mind a bolygó védelmének érdekében, mely témával a Planet Budapest 2023 is kiemelten foglalkozott. Magazinunkban is számos cikk született ezzel kapcsolatban, nézz szét oldalunkon és olvasd el a számodra érdekes írásokat!

Kiemelt kép: Canva

search icon