Az állatjólét lehet a 18. fenntartható fejlődési cél?
Az állatjólét lehet a 18. fenntartható fejlődési cél?

A Beyond Cruelty nevű jótékonysági alapítvány arra szólítja fel az ENSZ-t, hogy lépjen fel az állatok kizsákmányolása ellen, szerintük az ENSZ 17 fenntartható fejlődési célt tartalmazó listáját aktualizálni kell az állatjóléttel.

A 17 fenntartható fejlődési cél mentén fognak össze az ENSZ tagállamai annak érdekében, hogy 2030-ra fenntarthatóbb jövőt teremtsenek. Olyan célokat tartalmaz, mint a szegénység elleni küzdelem, a zéró éhínség, a tiszta víz és higiénia, az éghajlatváltozás elleni fellépés, valamint a felelős fogyasztás és termelés.

A Beyond Cruelty 17 fenntartható fejlődési célja nem érhető el az állatok kizsákmányolásának megszüntetése nélkül. A 14. SDG (Élet a vízben) például a természetvédelem javítását célozza, de a halászatot is támogatja. Az SDG 15 (Life on Land) pedig az erdőirtást célozza, de nem foglalkozik az állattenyésztéssel. Pedig a Greenpeace szerint a globális erdőirtás mintegy 80 százalékáért a mezőgazdaság a felelős. Emellett nagyban hozzájárul az élőhelyek pusztulásához és a biológiai sokféleség csökkenéséhez.

Az SDG-k egyike sem említi azt a 70 milliárd szárazföldi és valószínűleg 1 billió tengeri állatot, amelyeket évente emberi fogyasztás céljából leölnek. Emellett figyelmen kívül hagyják az állattenyésztés számos más, rendkívül káros aspektusát is, beleértve az erőforrások nem hatékony felhasználását, a kibocsátott üvegházhatású gázok mennyiségét és a folyókat mérgező hulladékot.

nyilatkozta Claire Smith, a Beyond Cruelty elnöke

Smith szerint “megdöbbentő”, hogy az SDG-k nem foglalkoznak az állati élelmiszeripar fenntarthatóságra gyakorolt hatásával és ezért javasolják a 18. SDG (nulla állatkizsákmányolás) kiegészítését annak érdekében, hogy felgyorsítsák az átmenetet egy együttérző, kedvesebb, tisztább és egészségesebb világ felé mindenki számára.

(Plant Based News)

(fotó: pexels – Turgay Yıldız)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon