Az éghajlatváltozás drámai csökkenéshez vezethet az esszenciális Omega-3 zsírsavak tekintetében

Az éghajlatváltozás drámai csökkenéshez vezethet az esszenciális Omega-3 zsírsavak tekintetében
Az éghajlatváltozás drámai csökkenéshez vezethet az esszenciális Omega-3 zsírsavak tekintetében

A globális éghajlatváltozás hatásai már most is a tengeri jég elvesztéséhez, a tengerszint gyorsabb emelkedéséhez, valamint hosszabb és intenzívebb hőhullámokhoz vezetnek, egyéb veszélyek mellett.

Az óceánok planktonikus lipidjeinek első felmérése a hőmérséklethez kapcsolódóan az esszenciális omega-3 zsírsavak – ami a lipidmolekulák egy fontos alcsoportja – termelésének csökkenését jelzi előre.

A felmérés egyik jelentős eredménye, hogy a globális felmelegedés előrehaladtával egyre kevesebb omega-3 zsírsavat fognak termelni a táplálékhálózat alján található planktonok, ami azt jelenti, hogy kevesebb omega-3 zsírsav áll majd a halak és az emberek rendelkezésére. Az omega-3 zsírsav olyan esszenciális zsírsav, amelyet az emberi szervezet nem képes saját maga előállítani, és széles körben „jó” zsírként tartják számon, amely a tenger gyümölcseinek fogyasztását így összekapcsolja a szív egészségével.

A Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI) szerzői által vezetett új tanulmányban a felmérés során 930 lipidmintát elemeztek a világ óceánjaiban egy egységes, nagy felbontású, pontos tömegspektrometriás analitikai munkafolyamat segítségével, feltárva az óceáni planktonikus lipidomák eddig ismeretlen jellemzőit.

Forrás (enn.com)

search icon