Az éghajlatváltozás veszélyezteti az eltemetett brit kincseket
Az éghajlatváltozás veszélyezteti az eltemetett brit kincseket

Az éghajlatváltozás veszélyezteti az Egyesült Királyságban eltemetett kincseket, mivel az azokat védő talaj kiszárad.

Egy római kori vécéülőke, a világ legrégebbi bokszkesztyűje és a legrégebbi női kézzel írott levél – csak néhány a veszélyeztetett brit tőzeglápokban felfedezett rendkívüli tárgyak közül.

A problémát az jelenti, hogy a változó időjárási viszonyok kiszárítják a tőzeglápoknak – az Egyesült Királyság területének mintegy 10%-át borító vizes talajformának egy részét. Mivel a tőzeg nagyon kevés oxigént tartalmaz, az olyan szerves anyagok, mint a fa, a bőr és a textíliák nem rothadnak el benne. A talaj stabil kémhatása miatt akár évezredekig is fennmaradhatnak. Ha azonban a talaj kiszárad, oxigén kerülhet a rendszerbe, ami beindítja a bomlási folyamatot. Ha ez megtörténik, a tárgyak nagyon gyorsan pusztulni kezdenek.

A Teesside Egyetemen Dr. Gillian Taylor a helyszínről származó talajmintákban lévő vegyi anyagokat elemzi, hogy megpróbálja megérteni a folyamatban lévő eseményeket. Azt mondja, hogy úgy tűnik, hogy a tőzeg állapota gyorsan változik, és a kincsek elveszhetnek. Ebben az esetben teljes feltárásra lehet majd szükség.

A változó időjárási viszonyok pedig nem csak a római kori maradványok fennmaradását fenyegetik. A szakértők becslése szerint az Egyesült Királyságban mintegy 22 500 régészeti lelőhely található a tőzegben vagy a tőzeg alatt.

Forrás (bbc.com)

search icon