Az EU korlátozza a fatüzelés támogatását
Az EU korlátozza a fatüzelés támogatását

A megújuló energiaforrásokról szóló uniós irányelv módosításáról szavazva az Európai Parlament képviselői azt szorgalmazták, hogy csökkentsék az uniós célkitűzésekben a fák megújuló energiának számító részarányát, azonban elutasították az energiatermelés ezen formájának teljes kivezetését annak ellenére, hogy a tudósok figyelmeztetése szerint több szenet bocsát ki a légkörbe, mint a gáz vagy a szén elégetése.

Tavaly több mint 500 tudós szólította fel az EU és a világ vezetőit, hogy szüntessék be a fatüzelés támogatását.

Elhibázott lépés volt egész fák kivágása vagy a törzsfák nagy részének bioenergia céljára történő felhasználása, ami olyan szén-dioxidot szabadít fel, amely egyébként az erdőkben maradna megkötve

– áll a levélben.

A képviselők szerdán megszavazták, hogy megszüntessék az egészséges, lábon álló fák tüzelőanyag céljára történő kivágását, a tűzvédelmi vagy közlekedésbiztonsági okokból kivágott fák azonban továbbra is hasznosíthatóak megújuló energiaforrásként a parlament javaslatai szerint.

Alex Mason, a WWF európai uniós éghajlat- és energiapolitikai vezetője fordulópontnak nevezte a képviselők szavazását, közölte:

Most először ismerte el egy uniós intézmény, hogy a fák elégetése nem biztos, hogy a legjobb módja annak, hogy leszokjunk a fosszilis tüzelőanyagokról és megállítsuk az elszabadult klímaváltozást.

Az Európai Bizottság adatai szerint az EU 2020-ban 13 milliárd eurót költött bioenergia-támogatásokra, szemben az előző évi 17 milliárd euróval. A nem kormányzati szervezetek szerint e támogatások nagy része a fatüzelésű erőművekre megy, pedig jobban lehetne célzottan támogatni a tiszta technológiákat, például a hőszivattyúkat.

Fotó: Patrick Hertzog/AFP

A tiltakozók csalódottságuknak adtak hangot amiatt is, hogy az európai parlamenti képviselők elutasították a tüzelőanyagként történő termesztés fokozatos megszüntetésére irányuló módosításokat, ami szerintük nyomást gyakorol az élelmiszerárakra a szűkös időkben. A szerdai szavazás előtt közzétett nyilatkozatában az iparági szövetség, a Bioenergy Europe azzal érvelt, hogy bármilyen korlátozás „felhajtja az árakat és növeli az energiaszegénységet, mivel rövid távon a fenntartható bioenergiát csak drágább földgázzal és szénnel lehet helyettesíteni”.

(Forrás: The Guardian)

search icon