Az Extinction Rebellion a bankok ökológiai felelősségére reflektál új kampányában
Az Extinction Rebellion a bankok ökológiai felelősségére reflektál új kampányában

Az Extinction Rebellion (magyarul Kihalás Lázadás, röv. XR) polgári engedetlenséget használó környezetvédelmi mozgalom az elkövetkező hetekben közvetlen fellépését a bankszektorra összpontosítja, hogy felhívja a közvélemény figyelmét a bankok éghajlati és ökológiai válságokban játszott szerepére.

Azzal, hogy továbbra is finanszírozzák az éghajlat és a biológiai sokféleség pusztulását, kormányaink és bankjaink bebizonyították, hogy sem a pénzünket, sem az életünkre nem lehet rábízni őket. Ez a rendszer a végtelen növekedés rabja, és a nagyobb növekedés több fosszilis tüzelőanyag-felhasználást, több erőforrás-kitermelést, több erdőirtást, több fogyasztást és több hulladékot jelent.

mondta el Money Rebellion csoport, az XR tagja.

A kampány kezdetén a csoport április 1-jén hamis biológiailag lebomló „olajat” permetezett a Bank of England elé, a Barclays Bank londoni központját vette célba. Emellett több városban is tartottak tüntetéseket: New York-ban, Párizsban és Vancouver-ben, valamint bankfiókokban szerte az Egyesült Királyságban, például Stroudban is, ahol az Extinction Rebellion társalapítóját, Gail Bradbrookot letartóztatták, miután a csoport nyilvánosságra hozott egy felvételt, amely szerint kalapáccsal és vésővel támadt a Barclays Bank ablakaira.

A múlt héten a Rainforest Action Network amerikai környezetvédelmi csoport közzétett egy elemzést, amelyből kiderült, hogy a világ 60 legnagyobb bankja a 2015-ös párizsi megállapodás óta 3,8 billió dollárt költött fosszilis tüzelőanyagokra, és 2020-as beruházásaik nagyobbak, mint a 2016-ban vagy 2017-ben.

Válaszul az XR által megcélzott Barclays bank szóvivője azt mondta:

Kötelezettséget vállaltunk arra, hogy teljes finanszírozási portfóliónkat a párizsi egyezmény céljaihoz igazítjuk, konkrét célokkal és átlátható jelentéstétellel, a nettó nulla bank 2050-ig történő elérésére irányuló törekvésünk elérése felé vezető úton, és segítünk felgyorsítani az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérést.

(Independent és Guardian)

(fotó: Wikimedia)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon