Az üvegházak energiahatékonyságát fejlesztik a kutatók
Az üvegházak energiahatékonyságát fejlesztik a kutatók

Az Ontarióban található Essex megyében az éjszakai égbolt narancssárgán izzik, de a táj látványát az üvegházak uralják. Ez a gyorsan növekvő ontariói üvegházi ipar eredménye, amely a kanadai statisztikai hivatal szerint 2021-ben közel 1800 hektár földet foglalt el, és közel 194 millió dollárt fizetett energiáért.

Essex megyében, amely terület az üvegházban termesztett gyümölcsök, zöldségek és virágok egyik fellegvára, az energia még mindig hiánycikk.

Vannak termelők, akik több üvegházat akarnak. Jelenleg azonban a nagy áramfelhasználók bekötésének korlátai vannak, mivel a helyi hálózat a csúcsidőszakban a maximumon van.

– mondta Dr. William David Lubitz, a Guelphi Egyetem Mérnöki és Fizikai Tudományok Főiskolájának mérnöki karának professzora.

A professzor elmondta, hogy megpróbálják bővíteni a gáz- és villamosenergia-kapacitást, de ez már túlfeszített. A fő kérdés már inkább az, hogy hogyan optimalizálhatja ez a növekvő iparág az energiafelhasználását?

Ez a kérdés áll Lubitz kutatásának és legújabb projektfejlesztésének hátterében: egy olyan modell, amelyet az üvegházak energiafelhasználásának és termesztési körülményeinek szimulálására programoztak, hogy segítsen a termelőknek energiát és pénzt megtakarítani.

A kutatók szerint a modell segít a termelőknek azonosítani, hogyan lehet költségeket megtakarítani. Ha például a termelők napközben folyamatosan ventilátorokat működtetnek az üvegház hűtésére, akkor beruházhatnak olyan kapszulázott fázisváltó anyagokba, amelyek olvadás közben megkötik a hőt, és hűtés közben leadják azt. A modell segítségével a termelők megnézhetnék, hogy ez a változtatás csökkentené-e a villamosenergia-költségeket. Ezzel az üvegházak működése olcsóbb és fenntarthatóbb is lehet a későbbiekben.

(Forrás: news.uoguelph.ca)

search icon