Biohulladék
Biohulladék

Biohulladéknak nevezzük az összes emberi, állati vagy növényi eredetű hulladékot, amelyet a talajban található mikroorganizmusok le tudnak bontani.

Ezen hulladékok zöme a kertekből és a parkokból, valamint a tájgondozásból származik. Emellett jelentős még a háztartásokban, az éttermekben, az iskolai és a munkahelyi menzákon és más készételt előállító és árusító létesítményekben keletkező élelmiszer- és konyhai hulladék, továbbá az élelmiszer-feldolgozó üzemekben keletkező hasonló jellegű hulladék.

A biohulladék külön kezelése és felhasználása jelentősen csökkentheti a hulladéklerakóba vagy hulladékégetőbe kerülő hulladék mennyiségét. A biohulladék körültekintő felhasználása ugyanakkor csökkenti az üvegházhatású gázok (főleg a metán) kibocsátását. A komposztált biohulladék a talajba keverve jó növényi táperőt biztosít.

Magyarországon a biológiailag lebomló hulladék felhasználásáról, kezeléséről jogszabály rendelkezik. A biohulladékot külön kell gyűjteni. A nem újrafeldolgozható hulladékot rendszerint komposztálják. Az erre alkalmas biohulladékból a biogáztelepek biogázt állítanak elől, amely hő vagy áram termelésére használható.

További szócikkek
search icon