Bükkábrányban zajlik a második hazai zöldhidrogén projekt
Bükkábrányban zajlik a második hazai zöldhidrogén projekt

Tavaly a Bükkábrányi Fotovoltaikus Erőmű Projekt Kft. és a Szegedi Tudományegyetem konzorciuma 1,2 milliárd forint támogatást nyert el a bükkábrányi naperőmű megújuló áramtermelését hasznosító innovatív energiatároló technológia fejlesztéséhez.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal pályázatán a karbonmentes, többlet villamos energia gázenergiává alakítását célzó innovatív fejlesztések megvalósítása volt középpontba helyezve.

A kísérleti fejlesztés során a naperőmű által termelt áramot hasznosítják hidrogén előállítására, a ma ismert leginkább környezetbarát technológiával.

A hidrogén-előállító és töltőüzem főbb berendezéseit a kiskunhalasi gyártóbázisú Ganzair állítja össze és üzemeli be, akik az első hazai zöld hidrogén projektben is részt vettek korábban. Akkor a Magyar Földgáztároló Zrt. kardoskúti „Akvamarin” projektjében vettek részt, így már rendelkeztek referenciával az energiatárolás területén.

A Ganzair közleményéből kiderül, hogy a megújuló energiák rendelkezésre állása időjárásfüggő, ezért szükséges a megtermelt villamos energiát valamilyen módon tárolni. A megtermelt hidrogén így a palackos és csővezetékes értékesítés mellett terhelés-kiegyenlítési céllal is felhasználható.

A kísérleti projektben a résztvevő projektpartnerek azt fogják elemezni, hogy milyen mértékben, milyen időzítéssel, és mennyire hatékonyan különíthető el a naperőmű termelte többletáram a hidrogéntermelés céljára.

search icon