Zöld hidrogén
Zöld hidrogén

A zöld hidrogén vagy „megújuló” hidrogén olyan energiaforrás, amelyet megújuló forrásokból származó villamos energia felhasználásával állítanak elő víz elektrolízisével. Így sem az előállítás során, sem a zöld hidrogén felhasználásakor nem keletkeznek üvegházhatású gázok.

A hidrogén a fosszilis tüzelőanyagok alternatívája lehet, mivel elégetésekor nem keletkezik üvegházhatású gáz. A zöld hidrogén mellett még háromféle „árnyalatú” hidrogént különböztetnek meg a gyártási folyamat és az ebből eredő kibocsátás alapján. A kék hidrogént földgázból vagy szénből állítják elő, de a folyamat során keletkező szén-dioxidot felfogják és tárolják. A szürke hidrogént gázból, a barnát szénből nyerik. Utóbbiak esetében a melléktermékként keletkező szén-dioxid a légkörbe kerül.

Bár a zöld hidrogénre mint üzemanyagra építő technológia még nem olyan elterjedt, mint az elektromos járműveké, egyes gyártók már több olyan hidrogénüzemű járművet fejlesztettek, amelyek mind a hagyományos, mind az elektromos járművek versenytársai lehetnek a közeljövőben.

A világ energiatermelésében a hidrogén egyelőre nem játszik igazán komoly szerepet, részaránya kevesebb mint 5%. Egyes becslések szerint azonban a 2050-es évekre akár a globális energiafogyasztás 25%-át is hidrogénnel fedezhetik majd.

További szócikkek
search icon