2030-ra több millió otthont fűthetnek hidrogénnel az Egyesült Királyságban
2030-ra több millió otthont fűthetnek hidrogénnel az Egyesült Királyságban

Az Egyesült Királyságban mintegy 3 millió háztartás kezdhetné el használni az alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogént otthonaik fűtésére és főzésre a fosszilis gáz helyett a kormány azon javaslatai alapján, amelyek 2030-ig legalább 4 milliárd fontnyi beruházást vonzanak a hidrogéngazdaságba.

Az Egyesült Királyságra kiterjedő hidrogéngazdaságra vonatkozó frissen kiadott stratégiai dokumentum szerint az évtized végére 900 millió font értékű beruházást és több mint 9000 magas színvonalú munkahelyet teremthetnének, ami 2050-re 13 milliárd fontra és 100 000 új munkahelyre nőne. A terv szerint a hidrogén 2050-re az Egyesült Királyság energiafogyasztásának 20-35%-át fedezheti, tiszta alternatívát nyújtva az olaj és a gáz helyett az energiaigényes iparágakban, az energiaellátásban és a közlekedésben.

A jelentés egy sor ágazati konzultációt javasol, hogy segítsen létrehozni egy olyan támogatási rendszert, amely támogatja a nagy hidrogénprojekteket, hogy azok a területek, amelyek nem képesek villamos energiával működni, szén-dioxid-mentessé váljanak.

A terveket azonban továbbra is bizonytalanság övezi azzal kapcsolatban, hogy a kormány hogyan fogja meghatározni a több milliárd fontos projektek méltányos támogatását, és hogy a költségeket a háztartások számláin keresztül vagy az államkincstár fogja-e viselni. A kormány azt ígérte, hogy egy ágazati konzultációt követően még ebben az évben tisztázni fogja a helyzetet.

A fejlesztés alatt álló hidrogénprojektek közé tartoznak a „zöld hidrogén” rendszerek, amelyek a vízből hidrogént vonnak ki, és melléktermékként csak oxigén marad, valamint a „kék hidrogén”, amely fosszilis tüzelőanyag-gázból vonja ki a hidrogént, mielőtt a visszamaradó üvegházhatású gázok kibocsátását megkötné. A múlt héten azonban az amerikai Cornell és Stanford egyetemek kutatói „How green is blue hydrogen?” tanulmányukban arra figyelmeztettek, hogy a kék hidrogén akár 20%-kal rosszabb hatással lehet az éghajlatra, mint a fosszilis gáz, az előállítása során keletkező kibocsátások és a hidrogénből előállított azonos mennyiségű energia előállításához szükséges gázmennyiség szorzata miatt.

A kormány ennek tudatában a kék hidrogénnel kapcsolatos projektekre kibocsátási normákat fog meghatározni annak biztosítása érdekében, hogy a hidrogén előállítása során elegendő üvegházhatású gázkibocsátást vonjanak el ahhoz, hogy alacsony szén-dioxid-kibocsátásúnak minősüljenek, de számos környezetvédő és zöld energia termelő nyomást gyakorolt a kormányra, hogy teljesen hagyjon fel a kék hidrogén támogatásával.

(Guardian)

(fotó: pixabay – marasl)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon