Az időjárásfüggő megújuló technológiák integrálásában a hidrogén segíthet majd
Az időjárásfüggő megújuló technológiák integrálásában a hidrogén segíthet majd

A zöld hidrogén felhasználásának fontos szerepe lesz az időjárásfüggő megújuló technológiák integrálásában és a körkörös gazdaság kialakításában. – mondta dr. Tóth Tamás, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnökhelyettese pénteken a Hidrogéntechnológiai Fehér Könyv és a Nemzeti Hidrogénstratégia bemutató konferenciáján.

A hidrogéntechnológia a jövőben nagymértékben átalakíthatja az energiaszektort, ahhoz azonban, hogy ez az innovatív ágazat fejlődni tudjon, elengedhetetlen a hosszú távon is fenntartható szabályozás megteremtése. A MEKH szakmai támogatóként kíván részt venni a területtel kapcsolatos K+F projektekben, mivel fontosnak tartja a hidrogéntechnológia meghonosítását célzó innovációk felkarolását.

Az elnökhelyettes elmondta, hogy a jövőben további pilot projektek indulnak a zöld hidrogén előállítás, a szállítóvezetéki betáplálás, a szállító-, elosztórendszerek és felhasználói belső hálózatok és berendezések hidrogén kompatibilitásának tesztelése érdekében. A hivatal az itt szerzett tapasztalatok felhasználásával olyan szabályozói tesztkörnyezetre kíván javaslatot tenni, melynek keretében azonosíthatók a szabályozási akadályok, és adott esetben a szabályozás alóli kivételeket állapíthatunk meg az innováció ösztönzése céljából.

Fontos azonban, hogy az újonnan kiépítendő, tiszta hidrogén hálózatok fejlesztése mellett az olyan kisebb infrastruktúra-átalakításokra is figyelmet fordítsunk, amelyek az átmeneti időben lehetővé teszik a termelt hidrogén földgázhoz történő keverését, szállítását és elosztását. Annak érdekében, hogy a földgázhálózatot a hidrogén szállítására alkalmassá tegyük, ki kell dolgozni a keverési, betáplálási szabványokat, valamit rendezni kell a betáplálás gazdasági, jogi és tarifális kérdéseit is.

A fenntartható fejlődés és a körkörös gazdaság kialakításához elengedhetetlen az energiaszektor egészének optimalizálása. A villamosenergia- és a földgázszektor integrációjának egyik fontos eszköze lehet a hidrogéntechnológia, amely megteremtheti a villamosenergia- és a gázpiac közti átjárhatóságot. A hivatal elkötelezett abban, hogy az energiafajták közötti átmenetet biztosító szabályozással segítse elő a folyamatot.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon