A csigák élvezik a városi életmódot
A csigák élvezik a városi életmódot

Nemrégiben látott napvilágot az az új kutatási eredmény, melyben arra derült fény, hogy a csigák, és a meztelencsigák kimondottan jól érzik magukat Los Angeles nagyvárosi környezetében.

A kutatás során az iNaturalist közösségi kutatói adatbázisban mérték fel a Los Angeles területén talált élőlényeket. Ez az adatbázis legnagyobb részben civil kutatók, vagyis amatőr természetbúvárok által végzett, helyhez és időponthoz rendelt megfigyeléseket gyűjt össze, majd azokat az egyes élőlénycsoportok szakértőinek ellenőrzésével fajokba sorolja. Ezzel könnyen felmérhető egy-egy élőlény elterjedési területe, vagy egy adott helyen a gyakorisága – olvasható PLOS One folyóiratban.

512 állatfajt vizsgáltak meg a kutatásban, melyben azt mérték fel, hogy mennyire tűrik az egyes fajok a nagyvárosi környezetet. Figyelembe vették az egyes fajok tulajdonságait, valamint a helyszínek fényszennyezési, zajszennyezési, és beépítettségi körülményeit.

Egy város nemcsak abban különbözik a vidéktől, hogy szennyezett, zajos és fényárban úszik éjjelente, hanem abban is, hogy magasabb a hőmérséklet. Ez számos esetben elvezethet ahhoz, hogy a nagyobb hőigényű fajok is jól érezhetik magukat, vagy épp átvészelhetik a teleket. Bár ez főleg a növényekre igaz, nem szabad elfeledkezni olyan állatokról sem, mint például a szúnyogok, amelyek könnyedén kitelelnek a városok egyes rejtett vagy kevésbé rejtett zugaiban.

A vizsgálatból kiderült, hogy a legkevésbé városlakók a lepkék és az éjjeli lepkék voltak, de az emlősök, a hüllők és a kétéltűek sem érezték jól magukat ebben a környezetben. Leginkább a csigák, és a meztelencsigák tolerálták a nagyvárosi létformát. A madarak, a katicabogarak és a pókok nem tettek túl nagy különbséget a vadon és a város közt, de még ők is jobban kedvelték a vadont, mint az urbánus környezetet.

Egy ilyen vizsgálat azért is lehet hasznos, mert a felmért adatok ismeretében, így egy város tervezése során figyelembe lehet venni, hogy hol és milyen élőlények számára lehetne kedvezőbbé tenni a környezetet, megőrizve ezzel egy térség biológiai sokféleségét.

A Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is a kiemelt témák közé tartozott állatfajaink védelme és fenntartása, melyet a Your Planet kiállítás mutatott be. A 18 szigetből álló tárlat több mint 6500 négyzetméteren kapott helyet, és különleges vizuális megoldásokkal tette kézzelfoghatóvá a fenntarthatósági és környezetvédelmi kihívásokat, melyekkel az élővilággal együtt szembe kell néznünk.

(PLOS One / National Geographic)

Fotó: Canva

search icon