A füves területek évszázadokon át építik fel biológiai sokféleségüket

A füves területek évszázadokon át építik fel biológiai sokféleségüket
A füves területek évszázadokon át építik fel biológiai sokféleségüket

A füves területek biológiai sokfélesége és ellenálló képessége az olyan zavarokkal szemben, mint a tűz, a hőség és az aszály, egy több száz éves, lassú folyamat eredménye, hasonlóan az idős erdőkéhez – derül ki a CU Boulder vezette új kutatásból.

A Science folyóirat 2022. augusztus 5-i számában, a füves területekről szóló különszám részeként megjelent tanulmány ellentmond azoknak az évek óta tartó feltételezéseknek, amelyek szerint a füves területek ökológiai fejlődése és regenerálódása gyorsan zajlik, ami új kihívások elé állítja a sikeres helyreállításukat.

Az idős gyepek olyan egyedi tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek nagyon hosszú idő alatt fejlődnek ki. A helyreálló gyepterületek nem ugyanazokkal a fajokkal vagy jellemzőkkel bírnak, mint a talajművelés vagy a faültetés előtt, és évszázadokba telik, mire újra kialakulnak” – magyarázta Katharine Suding, a tanulmány vezető szerzője, a CU Boulder Ökológiai és Evolúcióbiológiai Tanszékének professzora. “Ez fontos figyelmeztetés arra, hogy meg kell őriznünk a még érintetlen ősi gyepeket”.

Suding, az észak-amerikai gyepek szakértője, a világ minden tájáról érkező más szakértőkkel együttműködve értékelte a globális füves területek megőrzésének és helyreállításának jelenlegi helyzetét – a száraz, préri- és tengerparti gyepektől a trópusokon és szavannákon található területekig.

Forrás (enn.com)

search icon