Kekszet sütni könnyű, mondhatnád, és nem is állsz messze a valóságtól. Tökéletes megoldás vendégváróként, uzsira, barátoknak ajándékba. Miért ne látnál neki egy ünnepi keksz készítésének? A következő receptek tökéletesek erre a célra.
Személy szerint imádom a kekszet, mert variálható, és a gyerek is szereti. Dúsíthatom egészséges hozzávalókkal, tehát mindenki nyer. Éppen ezért egy szép szalaggal átkötve vagy egy helyes kis dobozban szervírozva néhány keksz megédesítheti az adventi időszakot.
A Télapó gyömbéres segítői
A gyömbéres keksz jóformán kihagyhatatlan a repertoárból. Jöjjön egy nagyon szuper változat!
Hozzávalók:
- 240 gramm teljes kiőrlésű liszt,
- 2 teáskanál őrölt gyömbér,
- 1 és 1/2 teáskanál fahéj,
- 1 teáskanál sütőpor,
- 1/2 teáskanál szegfűszeg,
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna,
- 1/2 teáskanál só,
- 85 gramm kókuszcukor,
- 55 gramm szobahőmérsékletű kókuszolaj,
- 90 gramm juharszirup,
- 60 gramm cukrozatlan almaszósz,
- 2 evőkanál + 1 teáskanál mandulatej vagy más növényi tej,
- 40 gramm porcukor.
Így készítsd el!
Egy nagy tálba tedd bele a lisztet, a gyömbért, a fahéjat, a sütőport, a szegfűszeget, a szódabikarbónát és a sót! Keverd össze!
Add hozzá a cukrot és az olajat! Használj elektromos habverőt a keverék felveréséhez, amíg teljesen össze nem áll! Add hozzá a szirupot, az almaszószt és a 2 evőkanál tejet, majd keverd, míg össze nem áll!
Öntsd a nedves hozzávalókat egy nagy tálba! Addig keverd, amíg tésztaállagú nem lesz, ha túl ragacsos, akkor adj hozzá egy kevés lisztet! Enyhén lisztezz be egy sima felületet, erre öntsd a tésztát, és gyúrd át, amíg sima nem lesz! Csomagold be a tésztát egy fóliába, tedd a hűtőbe egy éjszakára vagy legalább néhány órára!
Melegítsd elő a sütőt 175 °C-ra. Enyhén lisztezz be egy sima felületet, gyúrd át a tésztát néhányszor, majd egy sodrófa segítségével nyújtsd ki! A tészta kiszúrásához használj olyan formát, amit a legjobban szerettek! A maradék tésztával ismételd meg a műveletsort, amíg az összes tésztát el nem használod! Helyezd a sütiket egy kiolajozott tepsire, majd 14–16 perc alatt süsd meg őket!
Egy kis tálkában keverd össze a porcukrot és 1 teáskanál tejet, majd habverővel keverd össze! Öntsd csőzsákba vagy levágott sarkú zacskóba! Amikor a keksz kihűlt, tetszés szerint díszítheted cukormázzal.
Fahéjas keksz, nem csak kicsiknek
A fahéjas keksz szintén szuper ajándék lehet.
Hozzávalók 24 kekszhez:
- 300 gramm teljes kiőrlésű liszt,
- 2 teáskanál szódabikarbóna,
- 1/4 teáskanál Himalája só,
- 1 és 1/2 teáskanál fahéj,
- 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió,
- 165 gramm kókuszolaj (nem olvasztott),
- 170 gramm kókuszcukor,
- 1 tojás,
- 85 gramm méz,
- 1/2 teáskanál vaníliakivonat.
Így készítsd el!
Egy közepes tálban keverd össze a lisztet, a szódabikarbónát, a fahéjat, a szerecsendiót és a sót! Egy másik tálban elektromos habverővel néhány percig keverd össze a lágy kókuszolajat és a cukrot! Add hozzá a tojást, a vaníliát és a mézet, és addig keverd, amíg össze nem áll!
Fokozatosan add hozzá a száraz hozzávalókat is, és keverd össze alaposan! Tedd a keveréket egy műanyag fóliába, majd a hűtőbe 30–60 percre, amíg teljesen kihűl!
Melegítsd elő a sütőt 190 °C-ra! Tegyél egy tepsibe sütőpapírt! A tésztából egy kanál segítségével formázz kis golyókat, helyezd őket az előkészített sütőlapra! Sütési idő: 8–10 perc.
Legközelebb, sorozatunk utolsó részében a Mikulás legnagyobb segítőjét készítjük el, édesség formájában.