Árva négylábúak karácsonya – Így segíthetsz nekik

Árva négylábúak karácsonya – Így segíthetsz nekik
Árva négylábúak karácsonya – Így segíthetsz nekik

Karácsonyra készülődve lázasan keresgélünk és ötletelünk, hogy szeretteinknek minél nagyobb örömet szerezhessünk ajándékainkkal. A szeretet ünnepén mások boldogsága kerül előtérbe, így a nélkülöző embereken és állatokon való segítés, a jótékonykodás is nagyobb teret kap. Persze kérdezhetnénk, hogy vajon miért csak ilyenkor fontos az adományozás. A rászorulóknak valójában minden segítség jól jön, és a karácsony nagyszerű alkalom lehet arra, hogy elhatározzuk: jótetteinket az év többi napján is szokássá tesszük.

Bár az állatok nem tudnak különbséget tenni ünnepnap és hétköznap között, a menhelyeken lévő kutyáknak, macskáknak, lovaknak, disznóknak és egyéb állatoknak bármilyen segítség és adomány jól jön, a karácsony pedig kiváló apropó arra, hogy segítsünk nekik. Mutatjuk, hogyan teheted mindezt.

Pénzadomány

Bármilyen menhely vagy állatvédő szervezet számára óriási segítség akár a legkisebb összegű támogatás is. Pénzt utalni egyfelől nekünk is egyszerűbb, hiszen a nagy rohanás közepette is egy gombnyomással megoldható, másrészt az adományozottak is arra fordítják majd, amire éppen igazán szükségük van: élelemre, orvosi ellátásra, javításra, infrastruktúrára.

Régi takarók, pokrócok

Az ünnepek előtti nagytakarítás kiváló alkalom lehet a tárgyaink, ruháink selejtezésére. A régi, nem használt ágyneműket, pokrócokat, meleg takarókat, szivacsmatracokat ne a kukába dobjuk, hanem gondoljunk az állatmenhelyekre, akik mindig nagyon szívesen fogadják az ilyen jellegű adományokat is.

A menhelyi cicáknak és kutyáknak mindig jól jön egy meleg takaró.

Használaton kívüli állatfelszerelések

Ha nekünk is van kutyánk, cicánk, akkor szinte biztos, hogy lapul a szekrény mélyén olyan régi nyakörv, póráz, fekhely, szállítódoboz, játék vagy egyéb eszköz, amit a mi kedvencünk már nem használ, de még megfelelő állapotban van. Ahelyett, hogy ezeket a tárgyakat tovább hagynánk porosodni, adjuk oda inkább a menhelyeknek!

Állateledel

Akár egy zsák táppal is rengeteget segítünk azoknak a szervezeteknek, akik nap mint nap hősies küzdelmet vívnak azért, hogy a sok gazdátlan állatot jól tudják lakatni. Akkor is jusson eszünkbe ez a lehetőség, ha a saját kisállatunk valamilyen okból új tápra vált, és emiatt megmarad valamennyi az előzőből. A legcsekélyebb mennyiség is jól jön a menhelyi kutyáknak és macskáknak.

Építőanyag

Sokszor előfordul, hogy a házunk körüli javítások, felújítás, építkezés során pont annyi kerítésléc, zsalukő, fagerenda, hullámpala vagy egyéb anyag marad meg, amennyit már semmi máshoz nem lehet felhasználni, csak a kert végében tornyosulna évekig. Az efféle felajánlásoknak is rendkívül örülnek a menhelyeken, hiszen mindig akad javítanivaló a területen, vagy akár új kennelek, karámok építéséhez is felhasználhatók a maradék anyagok. Ráadásul az építőanyag rendkívül drága, így óriási segítség, ha nem kell megvenni.

Deszka, kerítéselem, pala vagy bármilyen megmaradt építőanyag jól jön egy menhelyen.

Gyógyszerek

Kötszer, fertőtlenítőszer, féreghajtó, bolha- és kullancs elleni szerek, illetve a saját állataid kezelése után esetlegesen megmaradt gyógyszerek is mindig jól jönnek egy menhelyen, így ezeket is bátran odaadhatod a kiválasztott szervezetnek.

Szakmai segítség

Bizonyos tevékenységekkel szintén óriási segítséget nyújthatsz a rászoruló szervezeteknek. Fotózások, grafikusmunka, jogi segítség, építőipari munkák vagy akár a varrótudomány is nagyon hasznos lehet számukra.  

Szabadidő

Ha nem tudsz pénzt vagy tárgyakat adományozni, másképp is van lehetőséged segíteni. A menhelyeken mindig jól jön egy szorgos kéz, amely segít az állatok körüli teendők elvégzésében. Nem is kell feltétlenül a legkellemetlenebb munkára – például kennelek, karámok, istállók takarítására – gondolni, már azzal is nagyon sokat segíthetsz, ha szabadidődben segítesz egy-két kutyát megsétáltatni.

Az önkéntes kutyasétáltatással a menhelyeknek is sokat segíthetsz, és az ott lakó kutyákat is boldogabbá teheted.

Ajándéktárgyak vásárlása

Számos olyan hasznos termék létezik, amelyek árából egy bizonyos összeget egy-egy szervezet vagy menhely megsegítésére ajánlanak fel. Így két legyet is ütsz egy csapásra: a karácsonyi ajándékokon sem kell törni a fejedet, emellett az állatokon is segíthetsz.

Virtuális örökbefogadás

Sokan vannak, akik valamilyen okból nem tudnának felelősségteljesen saját állatot tartani, vagy esetleg az otthoni létszám már elérte a maximumot. Ilyen esetekben lehetünk úgynevezett virtuális örökbefogadók, azaz jelképesen a nevünkre vesszük az állatot, amelyet anyagilag is támogatunk. Jó hír, hogy egyrészt így nemcsak kutyánk és cicánk, hanem lovunk, szamarunk, tevénk vagy bármilyen más állatunk lehet, másrészt szintén kiváló karácsonyi ajándék lehet barátaink, családtagjaink számára egy virtuális gazdiság.  

Ideiglenes örökbefogadó

Természetesen ezt az opciót csak olyanoknak ajánljuk, akik kellő elhivatottsággal, megfelelő körülményekkel és szakmai tudással rendelkeznek. Különösen nagy szükség van segítőkész emberekre például elárvult alom gondozásában, idős, sérült, érzékeny állatok mellett vagy műtétek utáni rehabilitáció esetén.

A virtuális örökbefogadás is nagy segítség az állatmenhelyek számára.

Végleges örökbefogadás

A legnagyobb karácsonyi – és azon kívüli – ajándék az lenne egy elárvult állatnak, ha végleges, szerető otthonra találna. Azonban az állattartás óriási felelősség, csupán az ünnepek alkalmából semmiképpen sem szabad hazavinni állatot, legyen az vásárolt vagy örökbefogadott kiskedvenc. Abban az esetben – és csakis akkor – fogadjunk örökbe az év bármelyik szakászában állatot, ha minden körülményünk adott a gondozásához, és felelősségteljes gazdái leszünk élete hátralévő részében! Ha ez stimmel, akkor szándékunk megvalósítását akár karácsonyra is időzíthetjük.

Kinek segíts?

Ha nincs célirányosan kiválasztott szervezet, egyesület vagy menhely, amelyet támogatni szeretnél, akkor érdemes első körben szétnézni a lakóhelyed környékén. Ez főleg akkor előny, ha személyes, kétkezi segítséget szeretnél nekik felajánlani, és így nem kell messzire utaznod az önkéntes munkához. Ha még így sem találnál számodra szimpatikus szervezetet, az interneten is tájékozódhatsz a különböző egyesületekről, fajtamentőkről, például ezen az oldalon.

search icon