Egyensúlyra van szükség a mezőgazdasági fejlesztések és a kibocsátás között
Egyensúlyra van szükség a mezőgazdasági fejlesztések és a kibocsátás között

A Nature Food című folyóiratban napokban megjelent közlemény szerint a nagy földterületek bevonása a mezőgazdaságba növeli a Föld felmelegedését előidéző károsanyag-kibocsátást.

Az Arizonai Állami Egyetem által vezetett kutatóscsoport Délkelet-Ázsiában, Latin-Amerikában, Afrikában és Kelet-Európában 37 millió hektárt felölelő, mintegy 1500 nagy földterület átalakításának elemezésével kimutatta, hogy a földek megtisztítása mezőgazdasági termelés céljából mintegy 2,3 gigatonna szén-dioxid-kibocsátást eredményezhetett.

A kibocsátást 0,8 gigatonnára lehetett volna csökkenteni abban az esetben, ha szabályozással vagy az erdők védelmével korlátozták volna az átalakítást.

Irreális azt mondani, hogy nem szabad több területet átalakítani, mivel nő a világ lakossága. De minimalizálni kell a kibocsátást, miközben a mezőgazdaságot fejlesztjük. A környezetvédelmi irányelvek érvényre juttatása nem csökkenti azt a földterületet, amelyet mezőgazdasági fejlesztésre lehet használni.  Egyensúlyt kell találni a két szükséglet között: lehetővé kell tenni a mezőgazdasági fejlesztést a földeken alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátási értékekkel és az elhagyott mezőgazdasági területek újraélesztésével. 

– mondta Chuan Liao, a tanulmány vezető szerzője.

(MTI)

search icon