Egyszerre gyógynövény és fűszer hazánk egyik népszerű zöldségféléje
Egyszerre gyógynövény és fűszer hazánk egyik népszerű zöldségféléje

Az édeskömény a zellerfélék családjának legelterjedtebb és legismertebb tagja. Ánizskaporként, de a Balaton déli részén vezérkaporként is ismert. Gyógynövény és fűszer egyben, ráadásul termesztés szempontjából 2023-ban Magyarország harmadik legjelentősebb zöldségféléje volt.

Az édeskömény olyan lágyszárú, meleg- és napfénykedvelő, többéves növekedésű növény, amely az ernyősök családjába tartozik. Zöldes vagy barnásszürke színű termése mindössze pár milliméter széles és 6-10 mm hosszú, a csúcsán keskenyedő ikerkaszat található. A termésekben felhalmozódó illóolaj tartalma 2-6% körül mozog, amely mellett zsíros olajokat és fehérjét is tartalmaz. A növény orsószerű gyökere mélyre hatoló, akár 2 métert is elérő szára felálló. Hamvaszöld színű, többszörösen összetett levelei és élénksárga, apró virágai vannak, ezeknek virágzata kétszeresen összetett lapos ernyő.

Az édeskömény rendkívül sok jótékony hatással rendelkezik

A Vitafer Hungária Kft. sajtóközleményéből kiderül, hogy az édeskömény tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású vályog- vagy homokos vályogtalajon jól termeszthető. Csírázáskor, valamint a szárba indulástól a virágzásig a legnagyobb a vízigénye. Virágzása alatt a hűvös és az esős időt nem kedveli, ekkor ugyanis nem megfelelő a terméskötés.

A köménymagnak gyulladáscsökkentő, emésztésjavító, stimuláló és görcsoldó hatása is ismert, de nagy mennyiségben tartalmaz vasat, rezet, kalciumot, káliumot, mangánt, szelént, cinket, magnéziumot, valamint A-, C-, E- és B-vitaminokat is. Nem véletlenül tartják a növényt a természetgyógyászat aduászának. Állítólag már Hippokratész is felismerte az édeskömény pozitív hatását az emberi szervezetre, és a kisbabák bélgörcsei ellen javasolta a növényt, melynek már akkor ismert volt puffadásgátló funkciója. Azt azonban kevesen tudják, hogy az édeskömény a menstruációval, a klimaxszal, valamint a prosztatarákkal együtt járó kellemetlenségek enyhítésében is segítségünkre lehet.

Hogyan használjuk az édesköményt a konyhában?

Ahogy azt már fentebb is írtuk, az édeskömény nem csupán gyógynövény, hanem fűszer is, így amellett, hogy pozitív hatással van a szervezetünkre, ételeinket is zamatosabbá tehetjük általa. A gumóból készíthetünk salátát, szószt, vagy akár egy finom előételt, míg a zöldje nagyszerű adalék lehet a vasárnapi húsleveshez, az édeskömény magjából pedig még teát is főzhetünk.

A növény egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban

Napjainkban édesköményt a világ valamennyi mérsékelt, illetve meleg éghajlatú vidékén termesztenek. A legtöbbet Franciaországban és Bulgáriában, de Németországban, sőt Egyiptomban is jelentős területen találkozhatunk a növénnyel.

A tavalyi évben hazánkban csemegekukoricát és zöldborsót vetettek a legnagyobb területen. Előbbit 31,9 ezer, utóbbit pedig 18,4 ezer hektáron. Ezek a 63%-át adták az összes zöldségterületnek. A harmadik legjelentősebb növény viszont az édeskömény volt, amelyet 7,5 ezer hektáron termesztettek – derül ki a sajtóközleményből.

Magyarországon korábban kis kultúrának számított az édeskömény termesztése. A változó időjárás, illetve a gazdasági problémák miatt a vetésterülete azonban ugrásszerűen növekedett az elmúlt években.

Mi várható idén?

A változásokat nagyban befolyásolhatják a pályázatok, támogatások, valamint a külföldi piacok bővülése és felvásárlása. Az édeskömény-ültetvényeknél a gazdák számolnak azzal, hogy nem minden évben lesz jelentős a termés, főként az időjárási anomáliák miatt. 2023-ban például a csapadékos idő miatt alapvetően rossz termést könyvelhettek el a gazdák.

Az édesköményt az ökológiai gazdálkodásban tavaly a gombabetegségek is erősen fertőzték, a nagyobb szeleknek köszönhetően pedig ugyancsak akadályokkal terhelten alakult a virágzás időszaka. A növények rosszul kötöttek, és sajnos hamar kiperegtek. A Vitafer szerint azonban a 2024-es évben érdemes időben tájékozódnia a gazdáknak, valamint szükség szerint szaktanácsadást is kérniük az édeskömény vetésével kapcsolatban. Vannak ugyanis olyan termékek, amelyek akár az ökológiai gazdálkodásban is jól alkalmazhatók, például elősegíthetik a növények tűrőképességének növelését.

Mi pedig azzal járulhatunk hozzá az édeskömény minél nagyobb mennyiségben való termesztéséhez, ha a jövőben támogatjuk a helyi termelőket, és tőlük szerezzük be az étkezéseinkhez szükséges zöldséget. Mindezzel a fenntarthatóságért is teszünk. A fenntarthatósággal és azzal, hogy mi mindent tehetünk bolygónk védelméért, a nemrég véget ért Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó kiemelten foglalkozott.

Forrás: Károly Róbert PR & Marketing
Kiemelt kép: Canva

search icon