Lendületet és támogatást is kaphatnak a magyar innovátorok
Lendületet és támogatást is kaphatnak a magyar innovátorok

Az EIT Community Booster programra olyan európai startup és scaleup vállalkozások jelentkezését várják, amelyek az új európai Bauhaus kezdeményezés céljaival összhangban álló innovatív megoldásokkal képzelik el üzleti növekedésüket. A 20 kiválasztott vállalkozás 1 millió euró összértékű támogatást kap növekedési tervei megvalósításához.

Az EIT Community Boostert az EIT Digital szervezete fogja össze, a program megvalósításában pedig további 4 tematikus innovációs közöség vesz részt: az EIT Climate-KIC, az EIT Food, az EIT Manufacturing, valamint az EIT Urban Mobility is. Az innovációs szervezetek olyan startup és scaleup cégek jelentkezését várják, amelyek a városi élet, az ipar, a klímaváltozás, az élelmiszerszektor, a jólét és egészség, valamint az életminőség területén kínálnak fenntartható módon üzleti potenciállal kecsegtető megoldásokat, amelyek a nemzetközi piacokat is forradalmasíthatják.

A program során 20 kiválasztott vállalkozás egyenként 50 ezer euró támogatásban részesül növekedési tervei megvalósításához. A támogatáshoz a résztvevők részben közvetlen kifizetés formájában, részben pedig olyan szolgáltatásokon keresztül jutnak hozzá, amelyek segítségével növekedési pályára állíthatják vállalkozásukat.

Van hazai potenciál

A Greendex egy évvel ezelőtt indította a Jövő/bemutató rovatát, ahol minden hónapban 4 magyar fenntarthatósági fejlesztést és projektet mutattunk be. A havi közönségszavazások eredményei alapján az év legnépszerűbb 12 jövőbemutatóját a szakmai zsűrire bízzuk. A nagyszabású díjátadón ugyan csak egy valaki nyerhet, de a bemutatott 48 projekt üzenete ezzel csak még hangosabb: a magyar tudás és innováció a fenntartható jövő záloga.

Az utolsó négy projektre még október végéig lehet szavazni!

Az Európai Bizottság azzal a célkitűzéssel indította el az új európai Bauhaus kezdeményezést, hogy a kontinens polgárainak összefogásával pozitív, kézzelfogható eredményekké alakítsa az európai zöld megállapodás törekvéseit. Ennek megfelelően az EIT Community Booster olyan startupokat és scaleupokat keres és kíván támogatni, amelyek tevékenységükben az új európai Bauhaus három pillérét képviselik:

  • Fenntarthatóság: klímacélok, körforgásos gazdaság, zéró szennyezés, biodiverzitás.
  • Esztétikum: élmény és stílus a funkcionalitáson túl.
  • Befogadás: sokszínűség, hozzáférhetőség, megfizethetőség.

A kezdeményezés ötvözi a globális és a lokális megközelítés elvárásait, ösztönzi a közösségi tudásra építő részvételt és a transzdiszciplináris megoldásokat.

Az EIT közösség Európa vezető innovációs szervezete, ökoszisztémája, amely kiterjedt hálózattal és gazdag tudásbázissal rendelkezik. Az új lehetőség ezeket az erőforrásokat felhasználva kapcsolja össze az EIT Digital, az EIT Climate-KIC, az EIT Food, az EIT Manufacturing és az EIT Urban Mobility berkein belüli működő legjobb, az üzleti növekedést támogató programokat.

A kezdeményezés keretében a fejlődés különböző szakaszaiban járó vállalkozások komplex támogatásban részesülnek az alapfokú üzleti képzésektől a finanszírozási forrásokhoz való hozzáférés biztosításán át a nemzetközi piacra lépésben nyújtott segítségig. A támogatás célja, hogy a kiválasztott cégek, innovátorok képesek legyenek megvalósítani növekedési céljaikat, könnyebben juthassanak forrásokhoz és léphessenek ki a nemzetközi piacokra.

További információ a EIT Community Booster oldalán találhatóak.

search icon