Elkészült Magyarország első átfogó madáratlasza
Elkészült Magyarország első átfogó madáratlasza

Megjelent a Magyarország madáratlasza című könyv, ami 800 oldalon mutatja be 420 vadon előforduló hazai madárfaj elterjedését, állománynagyságát, természetvédelmi helyzetét.

A könyv 1,5 millió karakternyi szöveggel, 1700 térképpel és grafikonnal, 150 fotóval jelent meg az Agrárminisztérium és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közös kiadásában, több száz madárfelmérő és kutató 10 évnyi munkája eredményeként.

A könyv elkészítéséhez több mint 1600 felmérő, többségében az MME önkénteseinek kb. 100 ezer órányi munkával összegyűjtött adatait elemezték számítógéppel. 64 szerző, 15 lektor és 6 szerkesztő dolgozott a könyv összeállításán, amit 61 fotós képei illusztrálnak.

A madáratlasz teljes anyaga, kiegészítve az összefoglaló táblázatokat tartalmazó elektronikus mellékletekkel és a modellezési háttéranyagokkal elérhető a madaratlasz.mme.hu címen.

A kiadványhoz kapcsolódó hír, hogy elindult a Madáratlasz Program (MAP), ami egy elektronikus, interneten elérhető adatbázis formájában a madártani adatok folyamatosan frissülő, térképekkel illusztrált gyűjtőportáljává alakult (map.mme.hu).

A nemzetközi tapasztalatoknak köszönhetően sokváltozós módszerekkel, újszerű térképi megjelenítéssel, több száz térképen mutatja be az atlasz azt, hogy hol és milyen számban fordulnak elő az egyes fajok.

(Forrás: 444.hu Kép: cigánycsuk – canva)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon