Esővízgyűjtő: miért hasznos a kertben?

Esővízgyűjtő: miért hasznos a kertben?
Esővízgyűjtő: miért hasznos a kertben?

Egy fenntartható, környezetbarát kert minden túlzás nélkül kulcs a jövőnkhöz. Számos olyan eszköz vesz körül bennünket, amely jó szolgálatot tehet a környezetbarát kert kialakításában. Ilyen többek között az esővízgyűjtő, amely az egyik leghasznosabb kerti tartozék, ezért érdemes alaposabban megismerni.

Nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy ha a környezetünket a fenntarthatóságot szem előtt tartva ápoljuk, ezzel nemcsak időt és pénzt spórolunk, hanem biztosítjuk a természet számára azt, ami megilleti. 

A környezettudatos kertészkedés, óriási örömünkre, egyre nagyobb teret hódít, sok kertkedvelőt indít el a változás útján. Ezért is döntöttünk úgy, hogy törekszünk minél több hasznos tartalmat nyújtani a témában a nagyobb területet gondozók és a balkonkertészek számára egyaránt. Ebben pedig a Gardino, a fenntartható kertészkedés honlapja segít nekünk, amelynek szakértői megmutatják, milyen lehet egy valóban környezetbarát kert.

Az esővíz gyűjtése egyre népszerűbb

Az aszályos, zivataros időjárás nem kedvez a kertészkedőknek. A szárazság és a vízhiány tönkreteszi a növényeket, a hirtelen lezúduló, rapszodikusan érkező esővíz pedig nem orvosolja a talaj szárazságát. Szerencsére számos olyan praktika van, melynek segítségével a kert átvészelheti a változékony időjárást.

Az egyik ilyen takarékos és főként a növényeknek kedvező megoldás az esővízgyűjtő használata. Rengeteg előnye van, könnyen használható, gazdaságos és bolygóbarát opció az öntözésre.

dézsa esővíz
Az esővíz gyűjtése egyre népszerűbb a kertészkedők körében.
Fotó: Canva

Mik az esővízgyűjtés előnyei?

Az esővízgyűjtés utóbbi időben tapasztalható népszerűsége nem véletlen, manapság a reneszánszát éli, amiért a Föld is hálás. Lássuk, milyen előnyök származnak abból, ha ezt a módszert alkalmazzuk a kertünkben!

  • Elsősorban vizet spórolhatunk, ami hosszútávon a természetnek és a pénztárcánknak is kedvez. A tetőről lezúduló víz nem vész el (nem mellesleg a falat sem teszi tönkre), hanem az esővízgyűjtőben várja a sorsát.
  • Megakadályozhatjuk, hogy a felesleges víz az épület alá folyva károkat okozzon. Törvénybe foglalt kötelességünk a saját telkünkről elvezetni a felgyülemlett vizet.
  • A növények jobban szeretik a lágy esővizet, mint a keményebb csapvizet: a kertünkben lévő szépségek egészséges növekedéssel fogják meghálálni a számukra ideális öntözővizet.
  • Az esővíz gyűjtése tehermentesíti a környezetet: a felgyülemlett víz nem teszi tönkre a talajt.

Hogyan működik az esővízgyűjtő?

Működése és használata rém egyszerű. Megfelelő kialakítása után hosszú évekig látja majd el kertünket lágy esővízzel. A tetőről a csatornarendszer összegyűjti a vizet, és bevezeti az ereszcsatornába. Az ereszcsatornából közvetlenül, egy vízlopón vagy egy komplexebb rendszeren keresztül eljut egy tárolóba, ahonnan különböző módokon nyerhetjük ki az értékes esővizet.

Gyakori kérdés a gyűjtő megvásárlása előtt, hogy mekkorát válasszunk. Ez elsősorban a tető méretétől, a meglocsolandó kert nagyságától és a tájegység csapadékosságától függ. Hasznos tudni, hogy egy 40 m2-es tetőről egy esősebb időszakban akár 600–700 liter víz is összegyűjthető. Ezzel már lehet mit kezdeni!

esővízgyűjtő növény
Az esővízgyűjtő működése egyszerű.
Fotó: Canva

Milyen módszerekkel gyűjthetünk esővizet?

A vízgyűjtésre több lehetőségünk is van. Választhatjuk a hordós megoldást, de szavazhatunk a tartályosra is. Ha pedig valami komplexebbre vágyunk, a föld alatt is kiépíthetjük a vízgyűjtő rendszert.

Hordó

Ez a legegyszerűbb esővízgyűjtő megoldás, mely tökéletes a kert öntözésére. Általában műanyagból, fémből vagy fából készül, és beüzemelése egyszerű. Belevezethetjük az ereszcsatorna végét, vagy egyszerűen a tető alá helyezzük, ahonnan gyűjti a lefolyó vizet. A locsolás sem túl bonyolult: öntözőkannával hordjuk a vizet a növényekre. Mint mindennek, ennek is van hátránya. Könnyen koszolódik, bealgásodhat a felgyűlt víz, a szúnyogok pedig csodás lakhelyet láthatnak benne.

Tartály

Az esővízgyűjtő tartály elegánsabb megoldás. Használata a hordóéhoz hasonló, ám további előnyökkel jár, ha ezt választjuk.

Az ereszcsatornát és a tartályt egy speciális cső köti össze, ezen keresztül folyik bele a víz a tartályba. Ezt ereszgyűjtő szettnek, vízlopónak hívjuk. Tartályból létezik 150 literes, de 1000 literes is. A kertben a műanyagból készült tartályokat könnyű és kényelmes használni. 

kert esővízgyűjtő fal
A tartály rendkívül praktikus megoldás.
Fotó: Canva

A tartály további előnye, hogy már dizájnos darabokat is találni, melyek akár a kertünk díszei is lehetnek. Néhány típusú tartály tetejébe virág is ültethető, így egy szuper kis virágos szigetet is létrehozhatunk.

Locsolni egyszerűbb belőle, mint a hordóból. Általában van kimenete, amelyre rá lehet csatlakoztatni a slagot. Ahhoz viszont, hogy erősebb nyomást érjünk el, szükségünk lesz egy merülő szivattyúra. Ezenfelül a tartályoknak csapjuk is van, ami segít abban, hogy a vizet könnyedén az öntözőkannába engedhessük. Ha tovább akarnánk egyszerűsíteni az életünket, talpat is vehetünk hozzá: ez stabilizálja az esővízgyűjtőt, és lehetővé teszi, hogy nagyobb méretű öntözőkannát is a csap alá tegyünk.

Föld alatti esővízgyűjtő rendszerek

Ha komolyabb megoldást szeretnénk, lehetőségünk van arra is, hogy föld alatti rendszert építsünk ki. Habár ez jóval nagyobb munka, nagyobb öntözőkapacitást is jelent. Emellett profi megoldás, amelyhez vízszűrő berendezést is csatlakoztathatunk, arról nem is beszélve, hogy így akár egy teljes ház vízellátása is megoldható. A locsolás ebben az esetben kerti szivattyú segítségével történik, amely egy csövön keresztül felszívja és felszínre hozza a vizet. Hátránya – azon kívül, hogy kialakításakor sokat kell ásni –, hogy költséges.

kert eresz víz
A földalatti tartály is jó megoldás, de drágább, mint az egyszerűbb változat.
Fotó: Canva

Amire mindenképp figyelj!

Az esővízgyűjtőben lévő vizet ne használjuk ivásra, főzésre, mosogatásra és fürdésre, mert szennyeződések (pl. madárürülék), falevelek és baktériumok találhatóak benne! Előfordulhat, hogy az ereszcsatorna egy idő után eltömődik levelekkel, ezért időnként érdemes kipucolni. Persze az eresztakarítást esővízgyűjtő nélkül sem úszhatjuk meg. Nyitott gyűjtőbe tehetünk egy kisebb lécet vagy farönköt, amelyre a kertben élő madarak felkapaszkodhatnak, ha inni szeretnének a tartály vizéből.

A beüzemelés után az esővízgyűjtés már magától működik. A dolgunk csupán annyi, hogy időnként takarítsuk ki a leveleket.

A fenntarthatósággal és azzal, hogy mi mit tehetünk bolygónk védelméért, a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó kiemelten foglalkozott.

Kiemelt kép: Canva

search icon