Fenntartható ajándékötletek

Fenntartható ajándékötletek
Fenntartható ajándékötletek

Karácsonykor mindig szeretnénk egy picivel többet adni, mint amit megengedhetünk magunknak. Emiatt hajlamosak vagyunk a fenntartható gondolatokat – a diétához hasonlóan – áttolni januárra.

Ne higgyük azt, hogy azért, mert valami re- vagy upcycling termék, már nem is lehet alkalomhoz illő és ünnepélyes. Így, hogy személyesen is bejártam az Ajándék Terminál pop-up boltját az Allee-ban, bátran merem állítani, hogy felveszik a versenyt a környezetbarát termékek a hagyományos társaikkal, sőt mi több, kreativitásban még meg is előzik őket.

Előzőleg már cikkeztünk a Hybridart gondozásában megjelenő Ajándék Terminál pop-up pontról, mely már negyedik éve nyitja meg kapuit az Allee-ban advent alatt. Designerek egyedi tervezésű termékei közül válogathatunk, és 2020-ban kitüntetett figyelmet szenteltek a hazai fenntarthatóság-fókuszú termékek bemutatására. Hat különböző magyar tervező és vállalkozás vonultatja fel a zöld életvitelt ösztönző és támogató árucikkeit. Mi is ellátogattunk az idei vásárra, és mazsoláztunk az említett fenntartható designer termékek között, hogy összeállíthassunk nektek egy ökobarát ajándéktipp-csokrot. Van közöttük természet ihlette ékszer, műanyag zacskót helyettesítő uzsonnás táska, upcycling makramé, valamint újrahasznosított tisztítószer is.

Plantethics

A Dénes Barbara által megálmodott márka húzónévnek számít az üzletben. Mindegyik ékszere egyedi ihletésű, és növények állnak a középpontban. Bámulatosan elegáns és nőies munka. Nyakláncait, fülbevalóit apró falapból készíti, máskor egy piciny levél vagy pitypang bóbitát fog körbe a precíz ötvösmunka. A Planetethics küldetése, hogy közelebb hozza a természetet és az embereket egymáshoz, a név is innen ered. A bioetikának van egy olyan ága, amely a növények és az emberek kapcsolatát vizsgálja, azt, hogy miként hatnak egymásra, hogyan segíthetik egymást. A vállalkozás kiemelt figyelmet fordít az alapanyagokra és a beszállítókra, hogy külsőnkkel is csökkentsük a ökológiai lábnyomunkat. Bevallom, engem elvarázsoltak az üvegbe zárt apró virágszirmok.

Kivibag

Kivibag táska praktikus és vidám ajándék lehet annak, aki szívesebben pakolná a tízóraiját egy kedves mintával ellátott egyedi táskába, mint eldobható nejlonzacskóba. A táskák vízlepergetőek és moshatóak, így iskolás gyermekünknek kiváló, és még az tankönyvei sem lesznek majonézesek. Ellenben ne higgyük, hogy a derűs minták nem passzolnak felnőttekhez, egy ilyen ételhordó táska könnyen feldobhat egy uzsonnát a szürke irodában. Arról nem is beszélve, hogy amíg ezt használjuk, addig sem építünk magunk után nejlonhegyeket.

V2A és Edit Fonodája

V2A és Edit Fonodája az újrafelhasználás gondolatával alkotnak. Mondhatjuk, hogy ami máshol szemét, az ő kezeik alatt igazi design termékké válik.

A V2A név Vass Aranka Adelinát rejti. A tervezőnő lakástextiljei három fő elv mentén testesülnek meg: környezettudatosság, értékmentés és hagyományos kézművesség gyakorlása. A makramé csomózott virágtartók 100%-ban újrahasznosított pamut fonalból készülnek. A tervezőnő munkáival a hulladéknak titulált anyagokhoz való viszonyulásunkon szeretne változtatni. Műanyag tasakokat, fóliákat, saját régi ruhákat alakít fonallá, bizonyítva, olykor milyen esztétikum rejlik a szemétben.

Az Edit Fonodájából kikerülő termékekről első ránézésre nem mondanánk meg, hogy hulladéknak titulált papírból készültek. Pedig a hölgy alapanyagként előszeretettel nyúl reklámújságokhoz, és klasszikus kosárfonási elemeket ötvözve alkot lakberendezési tárgyakat. Az üzletben kosarakat, fali és karácsonyfadíszeket is vásárolhatunk, és azon túl, hogy meglepő és dekoratív ajándék a papírból fonott kosár, kellően strapabíró is ahhoz, hogy rendeltetésszerűen használjuk.

Cycle

A Cycle némiképp kilóg a sorból, mert nem a megszokott értelemben vett design termék, ellenben annál formabontóbb és fenntarthatóbb. Hiszen a Cycle a világ első újrahasznosított tisztítószere. Anélkül, hogy a történetükbe mélyebben belemennék, tudni kell róluk, hogy három szennyvízzel foglalkozó kémikus 10 évi munkájával fejlesztette ki az eljárást, amivel a szennyvíztisztításból visszamaradt iszap tisztítószerként újrahasznosítható. A folyamat során savak keletkeznek, többek között ecetsav, amely a tisztítószer fő összetevője. A CYCLE a körforgásos gazdasági modell kiváló példája. A gyártás során egy csepp plusz vizet sem használnak fel, csak a biomasszából újrahasznosított nedvességet, ezen kívül csupán természetes illóolajokat adnak hozzá. A Cycle nagy hangsúlyt fektet a csomagolásra is, hiszen újrahasznosított műanyagból és papírból gyártják a palackokat és címkéket.

Mivel csak természetes anyaggal dolgoznak, kiváló választás kisgyermekes családoknak, vagy érzékeny háziállatok mellé. Persze felmerül a kérdés, hogy milyen a hatásfoka egy ilyen „ecetes bioszernek”? A kételkedőket megnyugtatnám, mert kivallóan teljesített a világ vezető ellenőrző és tesztelő szervénél, a német SGS Institut Fresenius-nál. De ennél talán jóval meggyőzőbb a temérdek elégedett vásárló véleménye.

Tisztába vagyok vele, hogy ez nem annyira tipikus karácsonyi ajándék, de remek eszköz, hogy tegyünk a környezetért. Bár én is az Ajándék Terminálon ismertem meg, de ha felkeltette az érdeklődéseteket, szűkebb kínálatban a DM-ben és a Rossmanban is megtaláljátok.

Összegezve: nagyon kellemes hangulata van az üzletnek, dominálnak a természetes anyagok, mint például a fa, vászon, cserép. Az ott dolgozók nagyon lelkesek, és szükség esetén segítenek a vásárlásban Azt is elmondták, hogy az idei slágertermékek a természetes szörpök és aszalt gyümölcsök. Ellenben aki járt itt az előző években, annak némi csalódást jelenthet, mert idén a koronavírustól megnehezített évben kevesebb tervező tudott kiállítani.

Az Ajándék terminál minden nap 10-19 óra között látogatható az Alleeban, december 24-ig.

https://www.facebook.com/ajandekterminal/videos/1059138981180339

Fotók: Cseh László/Ajándék Terminál

search icon