Fesztiválszemétből műalkotások és valódi élmények

Fesztiválszemétből műalkotások és valódi élmények
Fesztiválszemétből műalkotások és valódi élmények

Veszprém és a Balaton térsége népszerű célpontja a csobbanásra, a természetjárásra és a Balaton-felvidék ízeire vágyó turistáknak. A nyári kikapcsolódást pedig tovább színesítik a környékbeli fesztiválok, zenés programok és gasztronómiai rendezvények, amelyek egyaránt kínálnak alternatívát a jazzkedvelő piknikezőknek, a vízparton borozgató pároknak, a patak menti fák alatt éjszakákba nyúlóan táncoló fiataloknak, a hazai pop-rock szcéna legjobbjaiért rajongó tinédzsereknek vagy éppen a kézműves vásáron szemlélődő családoknak.

Azonban ez a vibráló színű, csillogó szappanbuborék is könnyen kipukkanhat, hiszen a felsorolt élmények, a gondtalan szórakozás komoly környezeti terhelést is jelent a programoknak otthont adó területeknek. Minden emberi tevékenység hatással van a környezetre azáltal, hogy használja az erőforrásait, szennyező anyagokat bocsát a levegőbe, a vízbe, a talajba, és különböző hulladékokat termel. Persze ez nem azt jelenti, hogy felejtsük el a tömeges szórakozást és mindazt, amit a nyári szabad percek kínálnak! Azt jelenti inkább, hogy itt az ideje mérlegelnünk, hiszen csinálhatjuk másképpen.

Ahogy David Attenborough az Egy élet a bolygónkon című könyvében célként megfogalmazta:

Újra fel kell fedeznünk, hogyan éljünk fenntarthatóan, és ne eltávolodjunk a természettől, hanem újra a részei legyünk.

Attenborough szerint a változások, amelyeket véghez kell vinnünk, mindannyiunk hasznára lesznek. Bármilyen apró az a lépés, amelyet ma megteszünk, holnap mindannyian hálásak lehetünk érte.

A szelektív hulladékgyűjtés az első lépcsőfok, amellyel segíthetjük bolygónk egészségének megőrzését. Törekedhetünk az általunk termelt hulladék, szemét csökkentésére, ám az olyan eseményeken, mint például a balatoni népszerű fesztiválok, a fogyasztásunknak elkerülhetetlenül keletkeznek melléktermékei.

Képzeljünk el egy olyan nyaralást, ahol nincs többé szemét! A reggeli kávénkhoz kiöntött tej doboza nem a konyhai kukában landol, és a palackos ásványvíz sem kerül az utcai szemetesbe benne az utolsó korttyal. A fesztiválon megnyitott rizling dugója nem a fűben végzi, és nem taposunk többé a szétszórt szilánkokon sem. Viszont szép, új világunkban sem változik sajnos növénnyé az elszórt szemét. Ebben az idealizált valóságban sem dughatjuk el a Harry Potter-világ „Volt-nincs” szekrényébe a feleslegessé vált eszközeinket.

Nem kell varázslat, csak a két kezünk!

A HybridCycle Tiszta Balaton, tiszta művészet! programja keretében a Balaton környékének legnagyobb kulturális és gasztronómiai fesztiváljain már felvette a versenyt a leggyakrabban keletkező hulladéktípusokkal szemben. Idén a Paloznaki Jazz Pikniken fogyasztott borok parafa dugói a pultokon elhelyezett gyűjtőkbe kerültek, ezzel is segítve, hogy egy jobb, hulladékmentes környezetben dúdolhassák a „Lily was here” dallamait a fesztivál látogatói Candy Dulferrel.

Kupakgyűjtés a Paloznaki Jazzpiknik ideje alatt
A parafa dugók, kupakok és koronazárak gyűjtőpontjaival számos helyen találkozhatnak a Balatonra látogatók.

A 30. alkalommal megrendezett Művészetek Völgye elnevezésű összművészeti fesztiválon a kézműves alkotások és a zene iránt érdeklődők is találhattak programokat. A HybridCycle a Völgy léptékeihez igazodva hulladékgyűjtő szigeteket is kialakított a rendezvény területén. A hatalmas, színes alumínium- és PET-gyűjtőket pedig lelkesen használták a Kapolcsra látogatók, a legkisebbektől a legnagyobbakig.

A gyűjtőpontokat a Balatonfüredi Borhetek borászai is örömmel fogadták, így a térség legkiválóbb nedűit kínáló több hetes eseményen is a fenntarthatóság jegyében gyűlnek a palackokat lezáró dugók, kupakok és kupakzárak.

A gyűjtés célja „a tiszta Balaton és a tiszta művészet”, illetve egyfajta szemléletformálás, hogy minden korosztály könnyedén értelmezhesse újra a környezettudatos szórakozás fogalmát, és átértékelje a használati tárgyakhoz fűződő viszonyát, vásárlási szokásait.

Mi lesz a szeméttel?

A gyűjtőkbe kerülő, feleslegessé vált eszközök a programperiódus végén használati tárgyak és művészeti alkotások képében kapnak lehetőséget új életre. Valójában az, ami a kukában landol, akár új formában használhatóvá is válhat, ha megtanuljuk nem a feleslegességet, hanem a lehetőséget látni benne.

A HybridCycle a művészet eszközeivel mutat utat a hagyományosan a szemétbe kerülő használati tárgyak újrafelhasználására. Az említett tárgyakat a témához kapcsolódó művészeti installációknak vagy fiatalok, kisgyerekek alkotásainak képében láthatjuk viszont.

Gyenesdiásdi strandoló gyerek a HybridCycle wrokshopján
A gyermekek számára az alkotás öröme és a kreativitás nyithat utat a hulladék fogalmának átértékeléséhez.

A legkisebbek a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa és a HybridCycle együttműködésével szervezett Balatoni Strand Workshopokon ismerkedhettek meg a kreatív újrahasznosítással. Keszthelyen, Ábrahámhegyen, Gyenesdiáson egyedi pénztárcák, füzetek, tárolóedények, könyvjelzők és tolltartók készültek a kidobásra ítélt tetra pak, papír, textil, karton, műanyag alapanyagokból. A 2-2 napos fenntarthatósági alkotóműhely foglalkozásain a gyerekek – egy-egy vízi csatát megszakítva – boldogan vettek részt. Közben észrevétlenül megtanulták, hogyan csinálhatnak maguknak vagy éppen családtagjaiknak apró ajándékokat az értéktelennek vélt dobozokból. Ezen a hétvégén még Csopakon találkozhatnak az érdeklődők a workshop-foglalkozásokkal.

A rendezvényeken begyűjtött hulladékokból a HybridCycle és a Hybridart Management rezidenciaprogramjának részeként Köveskálon és Mindszentkállán tehetséges fiatal művészek alkotnak a fenntarthatóság jegyében. A részt vevő hazai és külföldi művészek a festői Káli-medence megismerése mellett szabadon inspirálódhatnak a csendes, nyugalmat árasztó természeti környezetben, miközben a hulladékok felhasználásával egy helyspecifikus alkotást készítenek el a fenntarthatóság és a képzőművészet ötvözésével.

Sivák Zsófi a HybridCycle rezidenciaprogramjának ideje alatt
Sivák Zsófi fotóművész a köveskáli rezidenciaprogram helyszínén

A programokat követően a kész alkotásokkal több helyszínen is találkozhatnak az érdeklődők. Balatonfüreden, Veszprémben és Budapesten a Brain Baron és az Art Marketen is állítanak ki hulladékból készített műveket.

Hol lehet még gyűjteni?

A HybridCycle a Veszprémi Utcazene Fesztivál és a Veszprémi Állatkert területén is segíti a szelektív hulladékgyűjtést, szeptembertől pedig négy veszprémi általános iskolában indítanak kupakgyűjtő akciót. Az iskolákban az alkotás és a gyűjtés már az első pillanattól találkozik, hiszen a gyerekek a színes kupakokat egy előre elkészített formarendszerbe gyűjthetik, a megfelelő helyekre bedobott kupakok végül egy képet mintáznak meg. Hogy pontosan mit ábrázolnak a veszprémi iskolákban helyet kapó kupakmozaikok, egyelőre titok. Néhány nyaralásban és fesztiválokban gazdag hét múlva az osztálytermekbe visszatérő diákok megláthatják a négy iskola előterében a különleges gyűjtőkereteket.

(Fotó: Kovács Bálint)

search icon