Brain Bar: Az ökokapszulától a műanyagevő baktériumig
Brain Bar: Az ökokapszulától a műanyagevő baktériumig

A Millenárisra csütörtökön és pénteken kilátogató érdeklődők bolygónk megmentéséről és egy élhetőbb jövő megteremtéséről is hallgathatnak előadásokat, miközben olyan kérdésekre is választ kaphatunk, hogy milyen eszközeink vannak és lesznek a célok eléréséhez, és vajon visszafordítható-e a visszafordíthatatlan.
Az idei eseményhez nem is kérhettünk volna jobb embertől ajánlót, mint Nagy Ilditől, a Brain Bar hivatalos témavadászától.

A Brain Bar hét év alatt jövőfesztiválból a jövőt tervezők közösségévé vált. Hogyan gondolkodik ez a csapat a fenntarthatóság témáiról?

Ezt valahogy úgy tudnám érzékeltetni, hogy tartalmaink összeállítását egy szövet szövéseként értelmezzük. Egy szövet olyan típusú anyagokból készül, amelyek egy tőről fakadnak, így előbb önállóan, majd pedig egységként is megállják a helyüket. A fenntarthatóság számunkra nem egy különálló ruhadarab, hanem ennek a sokszínű szövetnek az egyik fő szála.

Amikor a Brain Bar tartalmait összeállítjuk, nem úgy gondolkodunk, hogy néha felveszünk egy zöld pólót, dedikáltan a fenntarthatóságnak szentelünk egy színpadot, hanem ez a teljes egész elengedhetetlen részét képezi.

A Brain Bar egész tartalomgyártási missziójának az a lényege, hogy a jövőt érintő témákról összefüggéseiben beszéljünk, így a fenntarthatóság témáját is komplexitásában igyekszünk feldolgozni egész évben. Aki követ minket akár a Facebook-, az Instagram– vagy a LinkedIn-oldalunkon, akár a podcast– vagy a YouTube-csatornánkon, ezzel a szemlélettel találkozhat.

Mi jellemzi a Brain Bar közönségét és közösségét? Mennyire aktív résztvevő a közönség a program alakításában?

A Brain Bar közönsége olyan kíváncsi emberek közössége, akik szeretik megismerni a körülöttünk lévő világot és lerombolni a téves mítoszokat. Talán ezért is működik olyan jól az eredeti koncepciónk: mi hozunk ötleteket, elképzeléseket, felkérünk érdekes speakereket, a közönség pedig választ érdeklődése szerint, majd pedig véleményt formál, és döntést hoz a múlt, a jelen és a jövő kérdéseiben.

Az interakció folyamatos a rendezvény ideje alatt és előtte is. Utóbbira példa az évenkénti rendszeres kutatásunk a diákok körében. Idén a 3000 válaszadó 80%-a nevezte meg a közeljövő legfontosabb problémájaként a klímaváltozást és a környezeti erőforrások túlhasználatát.

Ha már természeti erőforrások … Az idei Brain Bar öt nagy témája közül az egyik a Vissza a természetbe. Hogy sikerült a beharangozó kihívás Szombati Orsival a Teve-sziklánál?

Én nagyon élveztem a korai forgatás ellenére is, hiszen a napfelkeltét mentünk megfigyelni. Nekem nagyon hasznos volt a Traveladdict blog szerkesztőjétől, Szombati Orsitól előzetesen kapott bevásárlólista. Igyekszünk ilyen könnyen érthető és praktikus anyagokkal is segíteni a közönségünknek. Reméljük, sokaknak sikerült kedvet csinálnunk a természetjáráshoz.

Brain Bar fesztivál

Mi az, amit egy Greendex-olvasónak mindenképp látnia és hallania kell az idei Brain Baron?

Érdemes ezt a kérdést három részre bontani. Legyen az első az egyéni témakör! Én mindenképp javaslom a mítoszrombolók között Tereza Nikolovát, aki industrial designerként az anyagok jövőjéről alkotott elképzeléseinknek feszül majd neki. Ha adhatok előre egy kis előzetes bepillantást: az ő mítosza a greenwashing lesz. Az, ahogyan a marketing igyekszik elfedni a termékekben lévő anyagokat. Ezen az előadáson lesz egy különleges üzenet is, amelyet egy francia úriembertől kapunk, akit Marc Laurent-nak hívnak. Ő a Carbonfact elnevezésű francia cég vezetője. Munkatársaival azt az ambiciózus célt tűzték ki, hogy minden fogyasztói termék esetében elérhető döntési tényezővé teszik ezek karbonlábnyomát.

Az egyéni aspektusok után pedig pillantsunk be a kisközösségek jövőjébe! A rendezvény ideje alatt lesz egy startup showcase blokk, ahol hazai és regionális kezdeményezéseket mutatunk be. Itt a fenntarthatóság témája iránt érdeklődőknek Wettstein Albertet, a Munch alapítóját ajánlom. De kihagyhatatlan élménynek tartom az Ecocapsule önfenntartó mini házát is. Az előbbi az ételpazarlás, az utóbbi pedig a lakhatás problémáira mutat megoldást.

Végül pedig a nagy közösségek témakörét érdemes figyelemmel kísérni! Ryan Hickman érkezik hozzánk, akit már tavaly is nagyon vártunk, de a pandémia miatt végül csak idén találkozhatunk vele. Ő egy végtelenül bájos, 12 éves srác, aki Ryan’s Recycling néven alapított egy céget, és már több mint 1,3 millió újrahasznosított palack viseli a keze nyomát. Ismét egy meglepetésprogramot árulok el az olvasóknak… Ki fog derülni, hogy Ryan vagy a Brain Bar csapata ügyesebb-e a szemétválogatásban.

Brain Bar előadás

Az idei esemény helyszíne a Millenáris Park és a Nemzeti Táncszínház. Érdemes csak az utcáról is beesni?

Olyannyira, hogy a helyszín adottságaival élve számos kültéri program is várja a közönséget. Lesz egy analóg játszóterünk, könyvtár, portrérajzoló robot, zöld busz és trash art kiállítás is. A nagyszínpados előadásokon kívül pedig minden ingyenesen látogatható (a beltéri programok védettségi igazolvánnyal). A klasszikus fesztiválhangulatot pedig a színes kulturális programok biztosítják majd.

Mit tehet az, aki lemarad a Brain Bar idei eseményéről?

A nagyszínpados előadásokat élőben fogjuk streamelni a YouTube-on. Ezeket a weboldalunkon is meg lehet majd tekinteni. Az előadások egy része pedig a rendezvényt követő hetekben meg is jelenik majd a Facebookon és a YouTube-on is. A helyszíni programok sokszínűségét ez nyilvánvalóan nem pótolhatja, de érdemes a közösségi csatornáinkat a rendezvény napjain és később is követni.

Programajánló

csütörtök–péntek
Magyarországon először tekinthetik meg és próbálhatják ki személyesen a látogatók Tomáš Žáček ökokapszuláját. Az újrahasznosított kapszula mindössze 6 négyzetméter, benne minden komforttal. Lakója teljesen a természetre bízhatja magát, hiszen megoldásai önfenntartóan működnek. Igazi futurisztikus élményt kínál a találmány, amelynek útjáról személyesen mesél majd feltalálója.

péntek, 11:25
Egy olyan minőségi autóbelső tervezéséhez, mint a Lamborghinié, nagyban kell gondolkodnia és terveznie egy szakembernek. Tereza Nikolova a világ egyik vezető autómárkájának designere a csúcsminőség jegyében tervezi a jövő járműveit, és kilométerekről kiszúrja, ha valami csak látszólag fenntartható. Milyen anyagokból épül a jövő? Milyen korszakalkotó megoldásokra számíthatunk az autóiparban?

csütörtök, 9:40
Benji Backer
az Egyesült Államokban alapított környezetvédő mozgalmat a Republikánus Párt berkein belül. Konzervatív és vérbeli klímavédő, idén szeptemberben pedig Budapestre látogat, hogy elmagyarázza, miként fér meg egymás mellett két szenvedélye. Előadásának fő kérdése az, hogy „kétpártivá tehető-e” az éghajlatváltozás kérdése.

péntek, 12:00
Ryan Hickman
nevéhez 12 éves korára több mint 1 millió újrahasznosított palack, több tonna összeszedett szemét, számos megtisztított kaliforniai partszakasz és – nem utolsó sorban – egy saját vállalkozás is fűződik.

péntek, 14:35
Madaras Liz és társa találmányának köszönhetően az egész világ fellélegezhet: szinte szó szerint, hiszen a világ már majdnem belefulladt a sok műanyag hulladékba. A két magyar lány még egyetemista évei alatt állított elő egy olyan baktériumkoktélt, amely 7 hét alatt képes lebontani a háztartásokban keletkező műanyag szemetet. A Poliloop műanyagevő baktériumai iránt már óriási az érdeklődés, befektetőik között ott találjuk az amerikai Techstarst is.

search icon