Most te is lehetsz trash art művész!
Most te is lehetsz trash art művész!

A Kék Bolygó Alapítvány május 27-e és 29-e között rendezi meg az ikonikus Gödöllői Természet- és Környezetvédelmi Fesztivált, melynek kiemelt programjaként jelenik meg a trash art. De idén nemcsak megcsodálhatjuk a műalkotásokat, hanem végig is követhetjük születésüket, akár saját trash art alkotást is készíthetünk.

Érdemes lesz kilátogatni a most pénteken induló fesztiválra! A teljes programot itt találod: Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál.

Mi is az a trash art?

A trash art a hulladék művészete, mind eszméjét illetően, mind pedig a felhasznált anyagok vonatkozásában. A korai 20. század modernista lázadása szülte. Társadalomkritikus mozgalom a rossz berögződések ellen. Ha úgy tetszik, a trash a legalkalmasabb arra, hogy felhasználva társadalmi problémákra reflektáljunk.

A trash artot, amelyhez a kezdetekben még nem tartozott komolyabb természetvédelmi, társadalmi szerepvállalás, Marcel Duchamp alapozta meg Szökőkút című alkotásával, melyet 1917-ben New Yorkban állítottak ki. Ez valójában nem más volt, mint egy elfordított piszoár.

Duchamp 1917-ben New Yorkban bemutatott „szobra” nagy felháborodást szült.
Forrás: www.artsy.net

Az ezt követő évtizedekben többen kezdtek hasonlót alkotni, köztük a korszak nagy zsenije, Pablo Picasso is. Később, az 1960-as években vált igazi mozgalommá a hulladék művészete. Az 1990-es évektől kezdve a globális klíma- és szeméthelyzet miatt pedig egyre fontosabb a környezetvédelmi aspektusa. Ma már arra is felhívja a figyelmünket, hogy a hulladékra ne felesleges dologként gondoljunk, hanem értéket lássunk benne. Ezáltal a trash art napjainkban a környezeti problémákra való érzékenyítés egyik elsődleges eszköze.

3,6 tonna lakossági hulladék: van miből alkotni!

Évente 3,6 tonna lakossági hulladék keletkezik Magyarországon, ami azt jelenti, hogy fejenként napi 1 kg szemetet termelünk. Ennek sajnos csak 20%-a kerül szelektív hulladékgyűjtőbe. A szeméthelyzetre megoldást a körforgásos gazdálkodás jelent, ami a termékek életciklusának meghosszabbításáról, a hosszú távú terméktervezésről, a javíthatóság és a tartósság fontosságáról szól.

Ezzel cseng egybe a Trash Art 2022-es programját szervező Hybridart, illetve HybridCycle törekvése: a hulladékot – mint értékes nyersanyagot – vissza kell juttatni a gazdaságba.

Idén reklámból születik a trash art!

Napjainkra megszoktuk az óriásplakátok és a hatalmas molinók látványát, de vajon mi lesz belőlük, ha lecsengenek az általuk hirdetett reklámok? Kommunális hulladék! Elég disszonáns, hogy gyakran a zöldítést hirdető reklámokból is szemét keletkezik, pedig a reklámmolinókból táskák, a mesh hálókból neszesszerek vagy tolltartók varázsolhatók.

A 3 nap alatt nyomon követhetjük Sinkovics Ede, világhírű trash art művész alkotófolyamatát, de ha érezzük magunkban a lüktető művészetet, keressük fel a HybridCycle Upcycling Workshop-ját, ahol saját magunk alkothatunk hulladékból valami kézzelfoghatót.

search icon