Eltűnhetnek a közterületi gigareklámok Budapestről
Eltűnhetnek a közterületi gigareklámok Budapestről

A Fővárosi Közgyűlés döntése szerint hamarosan eltűnhet a közterületeket elcsúfító, házfalakat reklámtáblákká degradáló reklámhordózók túlnyomó többsége.

A témával korábban mélyebben is foglalkozó Telex cikke Karácsony Gergely közösségi médiában megjelent posztja nyomán arról számol be, hogy az új szabályozás lehetővé teszi majd a reklámhordozók leszerelését.

A szabályozás pontosításával a fővárosi közterületekkel határos épületek homlokzatára a járdák fölé benyúló reklámhordozók, illetve ezek tartó- és világítószerkezetei csak a közterület tulajdonosának, vagyis az önkormányzat engedélyével szerelhetőek fel, a tényleges hirdetőfelület pedig nem lehet nagyobb, mint 9 négyzetméter – írják.

Az gigareklámok ellen több kerületben is évek óta folyik a harc, főképp ha azok a világörökségi panorámába is belerondítanak. Korábban olyanra is volt példa, hogy az egyik érintett házban élő lakó arra panaszkodott, hogy akarata ellenére takarták le az ablakát és nem lát ki a hirdetéstől.

A lapnak Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere elmondta, a rendelet június 1-ji hatályba lépése után rögtön mennek ki az értesítések a reklámcégeknek, valamint maguknak a termékeiket a reklámhálón hirdető cégeknek is, hogy hirdetésük szabálytalan, ellentétes a településkép védelméről szóló rendelettel, és árt a városképnek is.

Borítóképünk illusztráció!

search icon