Utolsó állomásához érkezett a vándorló szelektív gyűjtőpont
Utolsó állomásához érkezett a vándorló szelektív gyűjtőpont

Győr, Pannonhalma, Mosonmagyaróvár és Kapuvár után a körút utolsó helyszínére, Csornára látogatott a Széchenyi István Egyetem és a HybridCycle közös hulladékgyűjtő akciójának részét képező öko-kiállítás.

A gyűjtőpont edukatív felületein a mindennapokba beépíthető, hasznos tippek, ötletek olvashatóak, amelyek segíthetnek a környezettudatos életmód kialakításában. A kihelyezett gyűjtőedényekbe pedig – a korábbi helyszínekhez hasonlóan – három hulladéktípust várnak a szervezők, a fiók mélyén lapuló régi telefonok, fülhallgatók, elromlott vasalók vagy éppen a kinőtt ruhák is elhelyezhetők a tárolókba.

A körút előző állomásaihoz hasonlóan Csornán is gördülékeny és hatékony együttműködés segítette a kampány céljának megvalósulását

– hangsúlyozták a szervezők.

Az elmúlt időszakban a város jövőre vonatkozó terveiben kiemelt szerepet kaptak a fenntarthatóság-fókuszú törekvések és fejlesztések, amelyek többek között a környezetkímélőbb közlekedési formák előmozdítására, a vasúti és kerékpáros vonal erősítésére, a zöldfelületek fejlesztésére és a megújuló energiaforrások előtérbe helyezésére irányultak.

Fotó: Hybridcycle

A programsorozat szervezői azokra az érdeklődőkre is gondoltak, akik személyesen nem tudják megtekinteni a kiállítást, a kampány online felületein különböző cikkek, posztok adnak gyakorlati tippeket, tanácsokat a fenntartható(bb) mindennapok kialakításához. Ezen összefoglalókból megtudhatjuk, hogy miért fontos a kampány során gyűjtőtt hulladéktípusokkal foglalkoznunk és bekapcsolódnunk az akcióba. Bár a kisméretű elektronikai hulladékok közé tartoznak a legáltalánosabb, mindennapi használati tárgyaink, újrahasznosításuk azonban csak kis százalékban megoldott.

A textilipar az egyik legszennyezőbb az iparágak közül, mind az előállítás, a felhasználás és a keletkező hulladék tekintetében is. A műanyag esetében pedig egy rendkívül komplex problémáról beszélhetünk, ahol a Föld erőforrásainak kimerülése és az üvegházhatású gázok óriási mértékű kibocsátása jelenti a legnagyobb gondot

– hívja fel a figyelmet a helyzetre a CLC csapata.

Fotó: Hybridcycle

Csornán a jövő hét végéig csatlakozhatnak a gyűjtési akcióhoz az érdeklődők. A város lakói azonban a kültéri gyűjtőpont költözése után sem maradnak fenntarthatóság-fókuszú program nélkül: a Circular Living Concept projekt keretében szervezett alkotótábor fő műve, az “alternatív” monstrancia április 27-én érkezik a városba. A látványos “trash art” szobornak és az ahhoz kapcsolódó rövid kiállításnak a Csornai Martincsevics Károly Városi Könyvtár ad otthont május 8-ig.

(HybridCycle)

search icon