Gödöllői arborétum: 154 az 1-ben

Gödöllői arborétum: 154 az 1-ben
Gödöllői arborétum: 154 az 1-ben

Volt már olyan, hogy egyetlen séta során 154-féle erdőn haladtál keresztül? Pedig nem is kell hozzá a világ végéig elmenni, elég megcélozni a Gödöllő és Isaszeg között húzódó erdészeti arborétumot.

A Gödöllői Erdészeti Arborétum a családok, és legfőképp a kutyasétáltatók nagy kedvence. 350 hektárjából 130 a látogatható „ősarborétum”, ennek nagyjából a 10-15%-a park jellegű, és most, a koronavírus idején is szuper lehetőséget ad egy nagy sétára, mert bárki számára (ingyenesen) látogatható mindennap reggel 8-tól délután 4-ig, ami így, a tavasz közeledtével extrán jó hír.

A parkrészt sárga, zöld és piros T-vel jelölt bemutató útvonalak hálózzák be, melyek mentén megismerkedhetsz – a kihelyezett feliratok szerint – 147 fenyővel és nyitvatermővel, illetve 875 lombos fával és cserjével. Van játszótér, rengeteg, piknikezésre ösztönző pihenőpad és tűzrakó hely, sőt, hamarosan elméletileg a helyi kisvasút is újraindul.

A 2012-től a Pilisi Parkerdő Valkói Erdészetének gondozásában álló gödöllői arborétum egyébként egyedülálló a maga nemében, mert az ország egyetlen olyan erdészeti növénygyűjteménye, ahol a fafajokat nem önmagukban láthatjuk, hanem erdőszerűen, a velük kialakult társulásokban, a jellemző lágyszárú-, cserje-, és lombkoronaszint kíséretében.

Az arborétumot több mint száz évvel ezelőtt kezdték kiépíteni erdészeti kutatások céljából. 1902-ben fogtak hozzá az akkori földművelésügyi miniszter, Darányi Ignác rendeletére, aki Nyugat-Európában tett utazása és az ott szerzett tapasztalatai alapján rendelte el a létrehozását.

A 189 hektáros terület terveit Pirkner Ernő erdőigazgató és Ilsemann Keresztély dolgozták ki, akik nagy hangsúlyt fektettek a tájképi jellegre is. A fő vonások, azaz az eredeti területi beosztás és szerkezet még ma is tetten érhetőek az arborétumban. A cél az volt, hogy olyan fenyőket és lombos fákat honosítsanak meg itt, amelyekkel az Alföldet is fásíthatják, illetve, hogy megfigyeljék ezeknek a növekedését, ellenálló- és alkalmazkodóképességét.

A jövőben sokrétű turisztikai fejlesztéseket terveznek az arborétumban, sor kerülhet például a hidak, támfalak cseréjére, a sétaúthálózat megújítására és egy látogatóközpont építésére is. Szeretnék korszerűsíteni a vizesblokkokat és a parkolókat, kicserélni a padokat, asztalokat, tűzrakóhelyeket, fejleszteni a völgyszínpadot, és újfajta programlehetőségeket biztosítani, ezért például egy kerékpáros úthálózat, illetve egy erdészeti múzeum létrehozását is tervezik.

(Forrás: turistamagazin.hu Kép: orszagalbum.hu)

search icon