Tényleg ütögetni kell? – Ilyen a jó görögdinnye!

Tényleg ütögetni kell? – Ilyen a jó görögdinnye!
Tényleg ütögetni kell? – Ilyen a jó görögdinnye!

Sárga folt, kongó hang vagy haragoszöld héj? Mi a jó görögdinnye ismérve? A Nébih választ ad a kérdéseinkre.

Nincs nyár finom görögdinnye nélkül, ám nem mindegy, milyet viszünk haza a piacról vagy az üzletből. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) legfrissebb tanácsaiban arra hívja fel a figyelmet, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a vásárláskor, hogy valóban ízletes, friss és biztonságos terméket válasszunk.

A legjobb csemege kánikulában egyértelműen a jól behűtött görögdinnye. Amellett, hogy isteni finom, valóban a forró napokra találták ki: segít csökkenteni a testhőmérsékletet, magas víztartalma pedig visszapótolja az elveszített folyadékot. Emellett vitaminokban és ásványi anyagokban is bővelkedik: magas a C-vitamin-tartalma, található benne magnézium, kálium és likopin is. 

Emellett a dinnye magja jótékony hatással lehet a vesére és a vércukorszintre is, szóval legközelebb – ha egyébként a magokat ki szoktad dobni – fogyaszd el őket, vagy készíts belőlük teát!

Vajon melyik a jó?
Kép: canva

A dinnyéből készíthetünk salátát: fetával vagy mozzarellával, paradicsommalbazsalikommal vagy mentával nagyon jól működik. Ha pedig a salátát egy kis gabonával (bulgurral, hajdinával, gerslivel) is dúsítjuk, kész a legjobb nyári vacsora. 

Hogyan válassz görögdinnyét?

  • Érett, sérülésmentes példányt válasszunk! Az ideális dinnye érett, héja ép, repedés vagy sérülés nélkül.
  • Figyeljünk a héj színére! A csíkos héjú dinnyéknél az érettséget jelezheti, ha a világos csíkok között halvány vajszín látható.
  • Óvatosan a kongó hanggal! A „kopogtatás” nem mindig megbízható, a kongó hang csupán a magas víztartalomra utalhat, nem feltétlenül a jó minőségre.
  • Kerüljük a napon tárolt vagy nyomódott dinnyéket: a meleg és a túlterhelés gyorsabb romláshoz vezethet! Inkább jól szellőző, árnyékos helyen tárolt gyümölcsöket válasszunk!
  • Felezett dinnye esetén figyeljünk a higiéniára: csak olyan árusnál vásároljunk, aki tiszta vágóeszközzel dolgozik, higiénikus körülmények között, és a dinnye fóliával le van fedve!

Kiemelt kép: canva

search icon