Ha elveszik a természet hangjainak sokfélesége, a természettel való kapcsolatunk is meggyengül
Ha elveszik a természet hangjainak sokfélesége, a természettel való kapcsolatunk is meggyengül

Világszerte rohamosan csökkent a természeti hangok sokszínűsége. Az élőhelyek elvesztése, a fajok kihalása és az ipari zaj mind hozzájárulnak ehhez, a folyamat pedig elvágja az ember létfontosságú kapcsolatát a természettel.

A hang a világ legmúlékonyabb anyagából, a levegő anyagtalan rezdüléseiből áll. Mivel azonban a hanghullámok áthaladnak az akadályokon és megkerülik azokat, az élőlényeket hanginformációs hálózatokba kapcsolja. E hálózatok egy része a kommunikációt szolgálja, másik része pedig a vetélytársak, vagy épp ragadozók beazonosítását. Azt is mondhatnánk, hogy a hangok feltárják az élővilág láthatatlan dinamikáját.

Az emberi tevékenység miatt azonban a természeti hangok sokszínűsége csökkenő tendenciát mutat. A kihalt állatok hangjai soha többé nem fognak felcsendülni. Más veszélyek is fenyegetik azonban a hangokat: egy telepített erdő egyhangúsága a benne élő madarak dalára is hatással lehet, a dallamok változatosságának, a különböző hangfrekvenciájú rétegek gazdagságának, a különböző tempók tartományának csökkenésével.

A túlzott emberi zajkeltés, az iparból és a járművek motorjából származó lárma szintén a hangzásbeli sokféleség csökkenését okozza. Elnyomja a többi hangot, és feldarabolja azokat az akusztikai kapcsolatokat, amelyek korábban összekötötték a populációkat és közösségeket. Ezzel együtt, ha nem halljuk, mi is elveszítjük kapcsolatunkat a természettel.

A veszteség megállításának és visszafordításának egyik módja az, ha meghalljuk és megünnepeljük a különlegességet. Ilyen például a nemrég, a WWF Magyarország és az Első Pesti Egyetemi Rádió együttműködésének köszönhetően megjelent első, hazai természethangokat tartalmazó album, a Csendülő – Hallható Természetvédelem.

A zaj okozta stressz az embereket is érinti. A kutatások szerint a folyamatos zajszennyezettségnek kitett emberek ingerlékenyebbnek, frusztráltabbnak érezhetik magukat, a stressz-szintjük, valamint a stresszre való érzékenységük is megemelkedhet. Az alvás minőségének romlása a fizikai egészségre is hatást gyakorolhat, míg a hangulat és a koncentrációs készség is romlik. (Yale Environment)

search icon