A Würzburgi Egyetem új tanulmánya szerint, ha az éttermek feltüntetik az étlapokon az egyes ételekhez kapcsolódó szén-dioxid-kibocsátást, esetleg kiemelik az alacsony kibocsátású ételeket, akkor a vendégek nagyobb eséllyel választják a klímabarátabb opciót.
Az lassan már köztudott, hogy a húshoz sokkal nagyobb szénlábnyom kapcsolódik mint a növényi eredetű ételekhez, a húsfogyasztás mérséklődésében azonban ez egyelőre nem mutatkozik meg. A kutatók ezért arra próbálták megtalálni a választ, hogy amikor közvetlenül az étel kiválasztásakor szembesülünk az étkezésünk környezeti hatásaival, akkor az befolyásolja-e a választásunkat.
A kutatáshoz színkódolt címkéket használtak, melyek az egyes ételek szén-dioxid-kibocsátására vonatkozó információkat tartalmaztak.
A vizsgálat résztvevői gyakrabban választották a vegaburgereket, amikor az az étlapon standard opcióként szerepelt, és ritkábban az általában választott marhahúsos hamburgert.
– mondta Dr. Benedikt Seger
Az eredmények elemzése azt mutatta, hogy a résztvevők több éghajlatbarát ételt választottak, amikor használták a szén-dioxid-címkéket, illetve amikor a standard opciók inkább alacsony kibocsátású összetevőkből álltak és ez fel is volt tüntetve.
A kutatók szerint a tanulmány fontos megállapítása, hogy az emberek hajlandóak és képesek figyelembe venni a klímaválság égető problémáját még az olyan apró, mindennapi döntésekben is, mint az ételrendelés.
Seger azt tanácsolja az éttermeknek, hogy tüntessék fel étlapjaikon az ételekhez kapcsolódó szén-dioxid-kibocsátást és ajánlják a kisebb kibocsátású ételeket a vendégeiknek, hiszen ezzel anélkül járulhatnak hozzá az éghajlatvédelemhez, hogy alapvetően meg kellene változtatniuk a kínálatukat.