Leesik az állad azon, hogy mennyi ételt dobunk a kukába!
Leesik az állad azon, hogy mennyi ételt dobunk a kukába!

Tegnap jött ki az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) élelmiszer pazarlásról szóló friss jelentése, mely döbbenetes adatokat közölt.

A riport a 2019-es évet tekintette át, amikor 931 millió tonna étel került a kukába. Ez megegyezik nagyjából 23 millió teljesen megrakott 40 tonnás kamion súlyával, amelyeket ha egymás után állítanánk, olyan hosszú lenne a sor, hogy 7-szer kerülhetnék meg a bolygót.

Ha leosztjuk a kidobott élelmiszer mennyiségét, akkor minden földlakóra fejenként 121 kilogramm jutna.

Ennek a mértéktelen pazarlásnak pedig nagy ára van, hiszen ahogy a jelentés bevezetőjében írják, globálisan az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának 8-10%-ka kapcsolódik a nem elfogyasztott élelmiszerekhez.

Ha komolyan vesszük a klímaváltozást és a biológiai sokféleség csökkenését, valamint a környezetszennyezés és hulladék kezelés problémáit, akkor a vállalkozásoknak, a kormányoknak és az állampolgároknak szerte a világon arra kell törekedniük, hogy csökkentség az élelmiszerpazarlást.

–mondja Inger Andersen, az UNEP ügyvezető igazgatója

Az 54 országban gyűjtött adatokból kirajzolódik, hogy az élelmiszerpazarlás egyáltalán nem csak a fejlett országok problémája, de az, hogy 2019-ben 690 millió ember éhezett világszerte, arra is rámutat, hogy az elosztási rendszerrel hatalmas gondok vannak. A problémát tetézi, hogy az éhezők száma a koronavírus miatt valószínűleg gyorsan emelkedik.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon