Biztos, hogy a ronda gyümölcs rossz is?
Biztos, hogy a ronda gyümölcs rossz is?

Egyre többen mutatnak rá, hogy a szépséghibás zöldségek és gyümölcsök nem csak ugyanolyan finomak és táplálóak, mint a hibátlan külsejű társaik, de felhasználásuk és fogyasztásuk környezetbarát is, hiszen csökkenti az élelmiszerpazarlást.

A spanyol Júlia Roca Vera dizájner fantáziáját az esztétikai hiányosságaik miatt kidobásra ítélt gyümölcsök indították be. Lleig nevű projektjében (katalánul csúnyát jelent) azt mutatja be, hogy egyetlen kidobott narancsból is mennyiféle értékes termék készülhet.

Júlia Vera Roca kerámiái, melyekbe a narancsból készült kozmetikumok kerülnek – kép: deezen.com

A narancsból kivonható illóolaj és a gyümölcshús hidratálókrém és szappan alapanyaga lehet, míg héjából illatosító potpourri készülhet. Bár Júlia a mediterrán vidékek ikonikus gyümölcsét választotta, azt mondja, hogy a többi eldobott zöldség és gyümölcs is kiváló alapanyag lehet.

Úgy gondolom, hogy fontos lenne megváltoztatni vagy átalakítani a gondolkodásmódunkat úgy, hogy nagyobb jelentőséget tulajdonítson a megjelenés helyett a minőségnek.

–mondja Júlia

A dizájner egyedi kerámiaedényeket is alkotott a projekt keretében, melyeket a narancsból készült termékek tárolására lehet használni.

Az esztétikailag hibás termények felhasználására és elfogyasztására egyre nagyobb szükség lehet, hiszen becslések szerint az Európai Unióban évente megtermelt zöldség és gyümölcs több mint harmada veszik el a hibás külalakja miatt.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(deezen)

search icon