Hadat üzent az EU a szemétmaffiának és az erdőirtásnak
Hadat üzent az EU a szemétmaffiának és az erdőirtásnak

Három területen szigorítaná a szabályokat az Európai Bizottság, hogy teljesíthető legyenek a 2030-as és a 2050-es klímacélok.

Három új jogszabályjavaslatot terjesztett elő az Európai Bizottság a zöld megállapodás részeként. A célok között szerepel az erdőirtás megállítása, a fenntartható hulladékgazdálkodás megújítása, és a talajok egészségesebbé tétele.

Az 1990-től 2020-ig terjedő időszakban a világ 420 millió hektár erdőt veszített el, ami nagyobb terület, mint az Európai Unióé. A folyamatok fő oka az olyan árukhoz kapcsolódó mezőgazdasági termelés bővülése, mint a szója, a marhahús, a pálmaolaj, a fa, a kakaó és a kávé.

A javasolt új szabályokkal azt garantálnák, hogy az uniós piacon vásárolt, használt és fogyasztott termékek ne járuljanak hozzá a globális erdőirtáshoz és erdőpusztuláshoz.

A remények szerint az erdőirtásmentes termékek fogyasztása mérsékelni fogja az üvegházhatású gázok kibocsátását. Ez nemcsak az illegális, hanem minden, a mezőgazdasági terjeszkedés miatti erdőirtás ellen irányul – mondta a javaslat bemutatásakor a környezetvédelemért, óceánokért és halászatért felelős európai biztos.

Hadüzenet a szemétmaffiának is

2004 óta az EU 75 százalékkal több hulladékot exportált. Ennek majdnem fele olyan országokba kerül, ahol a szemetet elégetik vagy nem környezetbarát módon kezelik, növelve ezzel a természeti károkat. Ez ellen is fellépne az Európai Bizottság.

A javaslat szerint az OECD-n kívüli országokba irányuló hulladékexport korlátozott lesz, és csak akkor lesz engedélyezhető, ha a harmadik országok hajlandóak bizonyos hulladékok fogadására és fenntartható módon történő kezelésére. Az OECD-országokba irányuló hulladékszállítmányokat nyomon fogják követni, és azok felfüggeszthetők lesznek, amennyiben súlyos környezeti problémákat okoznak a célországban.

Az EU-n belül a Bizottság a kialakult eljárások egyszerűsítését javasolja, jelentősen megkönnyítve a hulladék körforgásos gazdaságba való visszatérését anélkül, hogy csökkenne az ellenőrzés szükséges szintje. A hulladékszállításról szóló rendelet tovább erősíti az illegális hulladékkereskedelem elleni fellépést, amely a környezeti bűnözés egyik legsúlyosabb formája, mivel

az illegális hulladékszállítás potenciálisan a hulladékszállítás 30 százalékát teszi ki, évente 9,5 milliárd euró értékben.

Ne veszítsük el a talajt a lábunk alól

Az új uniós talajvédelmi stratégia célja pedig egy aggasztó helyzet kezelése. Az egészséges talaj élelmiszereink 95 százalékának szolgál alapul, a világ biológiai sokféleségének több mint 25%-ának nyújt otthont, és a Föld legnagyobb szárazföldi széntárolója.

Az EU-ban azonban a talajok 70 százaléka nincs jó állapotban.

E stratégia feladata, hogy növelje a talaj széntartalmát a mezőgazdasági területeken, küzdjön az elsivatagosodás ellen, helyreállítsa a károsodott földterületeket és talajt, és biztosítsa, hogy 2050-re valamennyi talaj-ökoszisztéma egészséges állapotban legyen.

(Forrás: hvg.hu Kép: pexels.com)

search icon