Hány fokra állítsuk a hűtőgépet?

Hány fokra állítsuk a hűtőgépet?
Hány fokra állítsuk a hűtőgépet?

Amikor veszünk egy új hűtőt, a szállítás után hagynunk kell, hadd álljon egy kicsit, hogy minden folyadék a helyére kerüljön. Na, de miután ez megvan, jön az igazi feladvány, főleg akkor, ha régi gépről váltunk újabbra.

A régiekben ugyanis csak egy tekergethető kapcsoló volt, amellyel általában 1-től 5-ig terjedő skálán tudtuk beállítani, hogy milyen hőmérsékleten szeretnénk az ételünket tárolni. Ennél a mai masinák java már jóval precízebb, magát a hőfokot tudjuk bennük szabályozni. De hány fokot állítsunk be?

A csak hűtésre használt egységben nagyjából 5 °C-ot érdemes tartani, de úgy, hogy ne takarjuk el a hátsó nyílásokat, ha légkeveréses gépről van szó! Ha nincs a hűtőben légkeverés, akkor se pakoljunk mindent a hátuljába, mert a hideg nem tudja átjárni az egész teret.

A fagyasztó hőmérséklete jó, ha 17 és 19 °C között van. Ezen a hőmérsékleten a hűtőnk már kellően gyorsan és tartósan tudja majdhogynem megállítani a romlást. Nyáron érdemes mindkét részt kicsit hidegebbre állítani, hiszen a külső hőmérséklet nincs a segítségünkre. Lehetőleg keveset nyitogassuk, mert sok energiát használ a gép ahhoz, hogy visszahűtse a besurrant meleg levegőt.

search icon