Hogyan pályázzak Budapesten az ingyenes napelemes támogatásra?
Hogyan pályázzak Budapesten az ingyenes napelemes támogatásra?

Hosszú várakozás után tavaly decemberben végre elstartolt országosan is az a napelemes és fűtéskorszerűsítési program, amelyben 100 százalékig vissza nem térítendő támogatást biztosítanak az alacsony jövedelmű háztartások számára. A programot négy ütemben, regionális bontásban valósítják meg.

Az igénylők február 6-án 18:00 óráig nyújthatnak be pályázatot. Ezúttal tetőre telepített napelemek szerezhetőek be; valamint napelemes rendszer kiépítése, fűtési rendszer hőszivattyúval történő elektrifikálása, villamosenergia-tároló beépítése és nyílászárócsere valósítható meg. Az első kategóriára legfeljebb bruttó 2,9, a másodikra pedig 11,3 millió forint szerezhető. A támogatás 100 százalékig vissza nem térítendő, viszont csak olyan ingatlanok számára érhető el, ahol a tulajdonosok 2020. évi átlagjövedelme legfeljebb 4,85 millió forint volt.

A programmal az egyik kiemelt cél a szegényebb térségek fejlesztése, ennek megfelelően Budapesten és Pest megyében nem kimagasló az elérhető keretösszeg. A térségben ráadásul kevesebb a fejlesztendő járás. Ez azért fontos, mert a sikeres pályázók között egy olyan pontrendszer révén állítanak fel sorrendet, amely a háztartásban élő gyermekek száma mellett az ingatlan földrajzi elhelyezkedésével is számol.

Egy háromgyermekes, szegényebb környéken fekvő ingatlan például jóval előbbre kerül, mint egy gyermektelen, fejlett járásban lévő háztartás, ami a megszerezhető támogatás mértékét is befolyásolhatja.

(Forrás: alternativenergia.hu Kép: pexels.com)

search icon