Hogyan vehetjük fel a harcot az illegális hulladéklerakással szemben?
Hogyan vehetjük fel a harcot az illegális hulladéklerakással szemben?

Érdemes meghallgatni Áder János Kék Bolygó környezetvédelmi podcastjának legújabb adását, melyben a köztársasági elnök Kertész Balázs környezetmérnökkel, a Jövő Öko-Nemzedéke Alapítvány (JÖN) környezetvédelmi szervezet alapítójával az illegális hulladéklerakás problémájáról beszélgetett.

Szó esett a Hulladékvadász-kampányról és -applikációról is, melynek célja az illegális hulladéklerakók feltérképezése és felszámolása. Kertész Balázs elmondta, a hulladékvadász-alkalmazásnak köszönhetően bárki tehet a mobiltelefonjáról bejelentést illegális szemétkupacról. A JÖN alapítvány a bejelentést ellenőrzi, majd azt továbbítják az illetékes hatósághoz, amely ennek alapján megkezdi eljárását. A hulladéktörvény értelmében mindig az adott terület tulajdonosa felel az otthagyott hulladékokért, a hatóság pedig őt kötelezi az eltakarításukra. A „senki földjén” lévő hulladékok esetében az alapítvány segít abban, hogy a hulladékvadász-felületen akár közösségi finanszírozás igénybevételével oldják meg a hulladék felszámolását.

Áder szerint a hulladék lerakás kapcsán a legfontosabb a megelőzés, amihez szemléletváltozás, kamerák telepítése, valamint az illegális tevékenységet folytatók példás büntetése szükséges.

A műsorban szó esett arról is, hogy az alapítvány az eldobott cigarettacsikkek miatt is indított kampányt, melynek eredményeképpen Magyarországon már létezik cigicsikkmentes település. Az államfő hozzátette, hogy egy eldobott cigarettacsikk a természetes vizekben hihetetlen szennyezést idézhet elő, akár több mint ezer liter vizet is elszennyezhet.

A Hulladékvadász applikáció iPhone-ra és Androidra is letölthető

(delmagyar.hu)

search icon