Homokviharok formájában támadja Kínát a klímaváltozás
Homokviharok formájában támadja Kínát a klímaváltozás

Az ázsiai országnak nem csak a klímaváltozás miatt emelkedő hőmérséklettel kell szembenéznie, de az egyre gyakoribb aszályokkal és az ország egyes részeit sújtó komoly homokviharokkal is.

Március második felében több napig tartó homokviharok burkolták narancssárga ködbe az ország egyes területeit, köztük Peking térségét is. Ehhez az átlagosnál alacsonyabb téli hótakaró és a vártnál kevesebb csapadék vezetett a szokásosnál magasabb hőmérséklettel kiegészülve.

Bár a homokviharok jelensége nem ismeretlen az országban, de azok gyakorisága és intenzitása egyértelműen változik. Ebben pedig a klímaváltozás és más emberi tényezők is komoly szerepet játszanak.

Kínában már hosszabb ideje zajlanak a probléma megszüntetésére irányuló intézkedések, azonban a homok jelentős része származik Mongólia füves pusztáiról. Azokon a területeken az elmúlt időszakban a túllegeltetés és a sivatagosodás egyaránt pusztított.

Úgy gondolom, hogy az egyik legfontosabb teendő a túllegeltetés megállítása, ahogyan azt Észak-Kína egyes területein már két évtizede megtett a kormány.

– mondta egy helyi szakértő

Ezzel együtt az Észak-Kínában zajló ipari tevékenységek is komoly problémákat okoznak, hiszen például a bányászat és a mezőgazdaság hatalmas mennyiségben termeli ki a talajvizet, amely a szárazság növekedéséhez vezet.

Ezzel párhuzamosan az ország déli részein hatalmas aszályok pusztítanak, melyek száma az utóbbi években megsokszorozódott. A dél-nyugati Jünnan tartomány területének például több mint négyötöd részén tombol az aszály, mely egyes területeken már az emberek és az állatállomány vízhiányát is eredményezte.

A szakértők szerint a helyzet megoldásában a nemzetközi együttműködés fokozása mellett az ökológiai rendszer megerősítése és a legkárosabb tevékenységek visszaszorítása segíthet.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(Guardian)

search icon