Hullámszobor születik a Balaton Bútor hulladék faanyagából
Hullámszobor születik a Balaton Bútor hulladék faanyagából

Véget ért az augusztus 16-án indult művészeti tábor Köveskálon. A HybridArt Camp a Veszprém-Balaton 2023 EKF program támogatásával, a Hybrid Cycle „Tiszta Balaton, tiszta művészet” projektének részeként már második éve biztosít ingyenes lehetőséget fiatal művészek számára a közös alkotáshoz.

A program célja, hogy a résztvevők az inspiráló helyszínen töltött idő alatt megismerhessék a helyi környezeti problémákat, illetve különböző képzőművészeti eszközök által jeleníthessék meg a fenntarthatóság és az újrahasznosítás eszméjét.

A szervezők a táborba olyan fiatal művészek jelentkezését várták, akiket érdekel a zero waste szemlélet, a környezetvédelem és a klímaválság, mindezt pedig szívesen meg is mutatják egy egyedi művészeti akció keretében.

Közös alkotás Békési Ervin szobrászművész, szakmai mentor vezetésével

A 2022-es tábor egyik kiemelt együttműködő partnere a több mint 100 éves múltra visszatekintő Balaton Bútor volt. A táborozók részt vettek egy izgalmas gyárlátogatáson, ahol megismerhették a bútorgyártás folyamatát, a gyár design elméleteit és fenntarthatósági célkitűzéseit. A gyártás során keletkezett fahulladékból pedig Békési Ervin szobrászművész ötlete alapján a közös alkotás 10 napja alatt megszületett a műalkotás, egy fiktív tájkép, egy önmaga alá forduló hullám. A koncepcióban a hullám mindkét dimenziója megnyílik, ezért két tájképet tudnak elhelyezni az installáción belül, melyek a jelenlegi helyzetet tükrözik.

Látogatás a Balaton Bútornál

Békés Ervin az alapanyag válogatása közben elmondta, hogy az alkotás „Reflektál életünk hullámzására és kiszámíthatatlanságára, a globális válságra, de mindezt egy esztétikus köntösben fogjuk megjeleníteni”.

Elmélyülés a munkában

Az alkotótáborokban készült alkotások az elmúlt években több hazai és külföldi helyszínen, különböző városokban és programokon is bemutatkozhattak a szemléletformálás jegyében. A tábori művek szerepeltek már Dubajban, budapesti és balatoni köztereken, pop-up kiállítóterekben és különböző neves rendezvényeken, mint például a Brain Bar Budapest és az Art Market Budapest.
Az idén készült alkotás elsősorban Veszprémben, a Balatonnál, Budapesten és további meglepetéshelyszíneken lesz majd látható.

Fotók: Kovács Bálint

search icon