Így bringázik Magyarország
Így bringázik Magyarország

A Magyar Kerékpárosklub oldalán megjelent kutatási összefoglaló alapján magyar felnőttek 71%-a szokott kerékpározni, és – főleg Budapesten – többen közlekednek kerékpárral a koronavírus óta, mint korábban. Ami a bringások politikai beállítottságát illeti: ugyanolyan mértékben kerékpároznak a kormány és az ellenzék hívei, valamint a pártnélküliek. Kivéve Budapesten, ott a kormánypártiak bicikliznek rendszeresebben.

A kerékpározástól továbbra is az autóforgalom nagysága és a kijelölt infrastruktúra hiánya tartja vissza a legtöbb embert. A többség ezért is támogatja, hogy több pénzt költsenek biciklis infrastruktúrára és csökkentsék a lakóterületeken átmenő autóforgalmat. A biciklivel közlekedőket védő kötelező minimum 1 méteres előzési oldaltávolság bevezetését háromszor annyian támogatják, mint ellenzik. A legtöbben annak is örülnének, ha a kerékpárral munkába járókat is pénzügyileg támogatná az állam, mint a más közlekedési eszközök használóit.

A kutatást a Medián készítette, 3000 fős, az ország felnőtt lakosságára reprezentatív mintával, az Aktív Magyarország kormánybiztosság támogatásával a Magyar Kerékpárosklub megbízásából.

Az előző hasonló kutatásra két évvel ezelőtt került sor, így van lehetőség összevetni a korábbi és a jelen tendenciáit is.

További érdekes megállapításokért és ábrákért, érdemes az eredeti cikkben elmélyedni.

search icon