Indiában a rossz minőségű levegő okoz gondot
Indiában a rossz minőségű levegő okoz gondot

India a 100 milliárd dolláros klímaígéret betartására szólítja fel a gazdag országokat, miközben a szmog miatt Újdelhi iskolái zárnak be. Az indiai szövetségi szennyezésellenőrző testület megtiltotta a nem létfontosságú árukat szállító dízelüzemű teherautók bejutását a fővárosba, Delhi közigazgatása pedig a hét elején felfüggesztette a legtöbb építési és bontási munkát a térségben.

India ugyanakkora felszólította a gazdag országokat, hogy teljesítsék évtizedes ígéretüket, miszerint évente 100 milliárd dollárral támogatják a fejlődő országokat az éghajlatváltozás elleni küzdelem finanszírozásában. 2009-ben a gazdaságilag fejlett országok koalíciója, köztük az Egyesült Államok, Franciaország, Németország és az Egyesült Királyság ígéretet tett arra, hogy 2020-ig évente 100 milliárd dollárt adnak az éghajlatváltozással sújtott országoknak.

A 2020-ig, majd ezt követően 2025-ig minden évben évi 100 milliárd dollárnyi klímafinanszírozási célt még nem sikerült elérni

 – áll a kormány közleményében, amelyet a november 6-án kezdődő egyiptomi COP27 konferenciát megelőzően adott ki.

Bár az ígért összeget a lehető leggyorsabban el kell érni, most már jelentősen növelni kell az ambíciót. A kötelezettségvállalás még mindig nem teljesült, ami bizalmatlanságot és vonakodást vált ki néhány fejlődő országból.

India növeli a megújuló energiaforrások részarányát, de továbbra is a szén a fő tüzelőanyag az energiatermelésben, mivel az ország igyekszik olcsóbb tüzelőanyaggal biztosítani az 1,4 milliárd ember energiaellátását.

Az ígéretre azért került sor, mert a súlyosbodó légszennyezettség miatt Újdelhiben be kellett zárni az iskolákat. A városi hatóságok elrendelték az általános iskolák szombati zárva tartását, és felszólították az iskolákat, hogy az idősebb gyermekek számára szüneteltessék a szabadtéri tevékenységeket, mivel a világ legszennyezettebb fővárosának levegője komoly egészségügyi kockázatot jelent.

Az indiai főváros felett minden télen szmog képződik, mivel a hideg, nehéz levegő magába zárja az építési port, a járművek kibocsátását és a szomszédos államokban égő avar füstjét. A légszennyezés súlyos következményekkel járhat az emberi egészségre nézve, hozzájárulva a légzőszervi megbetegedések és a rákos megbetegedések kialakulásához.

(forrás: euronews.com/green)

search icon