Irán megsarcolná a legnagyobb kibocsátókat

Irán megsarcolná a legnagyobb kibocsátókat
Irán megsarcolná a legnagyobb kibocsátókat

A perzsa állam egy nemzetközi alap létrehozását javasolta, mely a klímaváltozás leküzdése érdekében aszerint adóztatná az országokat, hogy mekkora kibocsátással rendelkeznek.

Vasárnap tartotta első ülését Irán éghajlatváltozási bizottsága, ahol többek közt az is elhangzott, hogy a gazdagabb országoknak kötelességük segíteni a szegényebbeket az éghajlati hatások enyhítésében.

Mindeközben felszólaltak az ellen, hogy minden országnak egyenletesen kellene csökkenteni a kibocsátását. A fejlődő országok gyakori érvelését használva kijelentették, hogy ők még a fejlődés elején járnak így számukra elfogadhatatlan, hogy a gazdag országokkal azonos mértékben csökkentsék a kibocsátásukat.

Szívesen lennének kezdeményezői viszont egy nemzetközi szervezetnek, mely kormányoktól függetlenül számoltatná el az országokat azok kibocsátását figyelembe véve.

Ahogy az Independent írja, Irán nagyon ellentmondásos kapcsolatban áll a környezetvédelemmel, hiszen amellett, hogy a világ egyik legnagyobb fosszilis tüzelőanyag-termelője, az elmúlt években számos környezetvédő aktivistát juttatott börtönbe és olyan intézkedéseket hozott, melyek az ország egyes vidékein környezetromláshoz vezettek.

Abban azonban igazuk lehet az irániaknak, hogy bár a 2015-ös párizsi klímamegállapodásban vállalták, a klímaváltozás hatásainak enyhítésére szánt összegeket eddig nem folyósították a fejlett országok a rászoruló nemzetek számára.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon