Itt a világ első elővárosi hidrogén vonata

Itt a világ első elővárosi hidrogén vonata
Itt a világ első elővárosi hidrogén vonata

Hol máshol, mint Kínában legördültek az első teljesen hidrogénnel hajtott elsővárosi vonatok, de ezen túl Kína komoly zöld hidrogén stratégiát is kidolgozott.

Kína nyakát is szorongatja a klímaváltozás, és úgy tűnik ők is hajlandóak változtatni. Hatalmas hidrogén-ágazatot terveztek be. Kínai Nemzeti Energiaügyi hivatal 2022 márciusában kiadott merész terve szerint 2025-ig mintegy 50 ezer hidrogénüzemű jármű közlekedik majd az utakon, melynek nagyobb hányadát adják majd a vonatok és teherjárművek. Továbbá azt is vállalták, hogy 200.000 tonna hidrogént állítanak elő megújuló energiából.

Világon először hidrogénhajtású városi vonat

Léteznek már hidrogén hajtású vonatok, de klasszikus elővárosi használatban még nem voltak. És a vasúti utasszállítás túlnyomó része történik ilyen vonalakon.

Kínán belül fejlesztették és állították elő, és 2023. január 18-án gördült le a szerelőszalagról, tehát hamarosan forgalomba is állhat.

Ez a széria is a Fuxink bullet tarain része, mely arról híresült el, hogy a maga 350 km/h-s utazósebességével a világ egyik leggyorsabb vonata. Számos kulcsfontosságú vonalon használják őket, például Peking-Sanghaj távon. Az új városi vonat nem fog 350km/h-val közlekedni, „csak” 160 km/h-s tempóval.

Egy feltöltéssel pedig 600 kilométert tud megtenni, és a számítások szerint egy ilyen vonat éves szinten 10.000 kg-al csökkenti a szén-dioxid kibocsátást. Persze ehhez elengedhetetlen a valódi zöld hidrogén!

forrás: interestingengineering.com

search icon