Itt a világ legkisebb hüllője!

Itt a világ legkisebb hüllője!
Itt a világ legkisebb hüllője!

Egészen elképesztő, hogy még a mai napig is tömegesen találnak új fajokat a kutatók, most pedig egy igen különleges állatot fedeztek fel, hiszen a Brookesia nana nevű kaméleonfaj valószínűleg a világ legkisebb hüllője.

A Madagaszkár északi részén felfedezett miniatűr kaméleonról a National Geographic számolt be minap. Ahogy a képen is látható, az állat elfér egy emberi új hegyén, nagyjából akkora mint egy napraforgómag.

A kutatók szerint a felfedezés érdekes kérdéseket vet fel a gerincesek testméretének alsó határaival kapcsolatban, azonban azt is hozzáteszik, hogy ismertek a most megtalált kaméleonnál még apróbb békafajok is.

A pici kaméleonok egyébként nagyobb testvéreikhez hasonlóan ragadozó életmódot folytatnak, igaz zsákmányaik az emberi szem számára szinte rejtve maradnak: elsősorban atkákkal és más, leveleken élő apró ízeltlábúakkal táplálkoznak.

Sajnos az apróságot, melyből egyelőre csupán egy hím és egy nőstény egyedet találtak, valószínűleg rögtön a kritikusan veszélyeztetett állatok közé kell sorolni, mert a hegyi erdő ahol felfedezték, már most nagyon leromlott állapotban van. A NASA műholdfelvételei alapján a szigetország egykori erdőterületeinek 94%-kát érinti valamilyen formában a leromlás vagy az erdőirtás, mely mögött elsősorban a vidéki népesség gazdasági helyzete húzódik meg.

A kutatók szerint Madagaszkár még így is a biodiverzitás paradicsoma, de sürgős beavatkozás nélkül ez hamarosan meg fog változni.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

Képek: Frank Glaw, Zoologische Staatssammlung München

search icon