Itthon nem tilos a vadkemping

Itthon nem tilos a vadkemping
Itthon nem tilos a vadkemping

Nem úgy, mint nyugati szomszédainknál, ahol súlyos köteg eurókkal lehetünk szegényebbek, ha rossz helyre verjük a sátrunkat. Azért jó, ha tudunk erről ezt-azt!

A vadkempingezés a természetjárás egy igen romantikus módja, ha nem a legek legje! A szállodai szobával ellentétben a csillagos ég a mennyezet, együtt kelünk a nappal, de ami igazán vonzóvá teszi, az az, hogy teljes mértékben kívül esik az ember komfortzónáján. Közmű sehol, még annyi sem, mint egy átlagos balatoni kempingben. Nincs svédasztalos reggeli sem, és ha esik az eső, az azonnal csontig hatolhat, ha nem vigyázunk. Mégis sokan vagyunk, akik nem tudnak enélkül élni.

Azonban van pár szabály, amit jobb, ha szem előtt tartunk, mielőtt telepakoljuk a hátizsákunkat, és nekivágunk a vadonnak. Először is hazánk éghajlata az, ami mérvadó kell, hogy legyen. Ha nincs profi téli túrafelszerelésünk, jó pehelyhálózsákunk és olyan sátrunk, amely legalább a szelet és a csapadékot kívül tartja, vagy legalább egy komoly bivakzsákunk, jobb, ha nem kockáztatunk. Akik csak hébe-hóba szeretnének gyönyörködni a városban már alig látszó csillagokban és hajnalban a madarakkal kelni, azok maradjanak inkább a késő tavasztól a vénasszonyok nyaráig tartó időszaknál.

Egy vadkempingezéssel eltöltött hétvége felejthetetlen élményeket kínál.
Kép: Canva

Ha az úti célunk hazánk valamelyik erdeje, akkor először is nézzük meg, hogy a kiszemelt területen nincs-e valamilyen különleges szabálya a bivakolásnak! Hazánk területén bárhol eltölthetünk 24 órát, annyi feltétellel, hogy betartjuk a „leave no trace-t”, azaz nem hagyunk semmiféle maradandó nyomot magunk után. Különösképp igaz ez a tűzgyújtásra, hiszen ez – főleg nyáridőben – a legtöbb helyen tilos. Ne féljünk tehát nekivágni a vadonnak, de csak akkor, ha már tudjuk, mik a helyi szabályok, és van megfelelő felszerelésünk.

search icon