Nemzetközi tudósok csoportja, többek között a világhírű primatológus, Jane Goodall levélben kéri az Európai Bizottságot, hogy állítsa le az állati eredetű élelmiszereket népszerűsítő reklámok finanszírozását, hiszen sürgető szükség van az egészséges, klímabarát étrendre való áttérésre. A címzett Frans Timmermans, az Európai Zöld Megállapodás alelnöke.
Felszólítjuk az Európai Bizottságot, hogy reformálja meg a mezőgazdasági termékek uniós promóciós politikáját. Annak érdekében, hogy támogatást és ösztönzőket biztosítson a növényi alapú étrendre való alapvető fontosságú átálláshoz Európában, az állatok, az emberek és a bolygó javára.
olvasható a levélben.
A levelet a biológiai sokféleség, az éghajlat és az egészségügy legnevesebb képviselői írták alá. Köztük volt a már említett Dr. Jane Goodall, Marc Abraham, a „Marc, az állatorvos” néven ismert televíziós műsorvezető és állatorvos, Dave Goulson, a Sussexi Egyetem biológiaprofesszora és Dr. James G Dyke, az Exeteri Global Systems Institute fenntarthatósági tudományok szakértője.
A kutatók szerint az EU mezőgazdasági lábnyomának 70%-a az állattenyésztésből származik, mely „tevékenységekhez kapcsolódó földhasználat-változás a biológiai sokféleség csökkenésének legelterjedtebb mozgatórugója. Az ipari állattenyésztés által igényelt takarmánykoncentrátumhoz szükséges növénytermesztés intenzívebbé válása talajromláshoz, túlzott vízhasználathoz és vízszennyezéshez, valamint levegőszennyezéshez vezet” – írják a levélben. A környezet és az élővilág károsítása mellett pedig a túl sok állati termék fogyasztása káros emberi egészségi következményekkel jár. A tudósok bizonyítékokat idéztek, amelyek szerint a vörös és feldolgozott húsok magas fogyasztása összefüggésbe hozható a szívbetegségekkel, az elhízással, a cukorbetegséggel és bizonyos rákos megbetegedésekkel.
(fotó: Wikimedia)